12 Νοέμβριος 2014, 16:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2014, 16:56

Το colpo grosso του Μαξίμου για να γυρίσει η τρόικα

  • Το colpo grosso του Μαξίμου για να γυρίσει η τρόικα
    Από παλαιότερη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Βλέποντας η κυβέρνηση ότι δεν της βγαίνουν οι χρόνοι, ετοιμάζει την τελευταία κίνηση ώστε να μην πάει ως «πρόβατο επί σφαγή» στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ήδη οι Σαμαράς-Βενιζέλος αναλαμβάνουν πρωτοβουλία ώστε να προλάβουν τις εξελίξεις, να στείλουν οι ίδιοι επιστολή στο ESM και να ζητήσουν να κινηθούν οι διαδικασίες για την προληπτική στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν την επιστολή η κυβέρνηση θα κάνει... τρίπλα στην τρόικα ζητώντας να ενταχθούν στη νέα συμφωνία, διάρκειας ενός χρόνου, όσα δεν προλαβαίνει να κάνει μέχρι το τέλος του χρόνου και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο!

Με αυτόν τον τρόπο στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα καθησυχάσουν τους δανειστές μας αλλά παράλληλα θα κερδίσουν και το χρόνο που χρειάζονται ώστε να μην οδηγηθούν σε απρόοπτες εξελίξεις πριν από τον Μάρτιο, υποχρεώνοντας παράλληλα την τρόικα να επιστρέψει.

Για τα σχέδιά του ο Α. Σαμαράς ενημέρωσε ήδη τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον οποίο και πήρε το «πράσινο φως».

Για την ώρα, πάντως, η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να λυθούν τα βασικά ζητήματα στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Αυτά είναι:

  • Το ασφαλιστικό (ελλείμματα σε Ταμεία, μείωση επικουρικών),
  • Το εργασιακό (απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων),
  • Οι ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο (αποπληρωμή σε 100 δόσεις),
  • Τα «κόκκινα», δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια,
  • Οι απολύσεις στο Δημόσιο,
  • Το δημοσιονομικό κενό του 2015, και
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μετά από αυτή την κίνηση η έλευση της τρόικας είναι ζήτημα των επόμενων 24ώρων και πιθανότατα αυτό θα γίνει είτε το Σάββατο είτε μέχρι τη Δευτέρα, και η κυβέρνηση είναι σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.