12 Νοέμβριος 2014, 14:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2016, 11:55

Η αναστήλωση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα στα Κατεχόμενα

  • Η αναστήλωση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα στα Κατεχόμενα

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά η πρώτη φάση των εργασιών αναστήλωσης στην ιστορική Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία. Οι εργασίες, που άρχισαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, γίνονται πάνω σε μελέτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, που συνεργάζονται αρμονικά για τη διάσωση της Μονής.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Εκκλησία της Κύπρου και το Ίδρυμα Διαχείρισης Βακουφίων (ΕΒΚΑΦ) στα κατεχόμενα, που συνεισφέρουν από 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ με 25.000 δολάρια θα συμβάλει και η USAID (Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη).

Ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή φιλία
Οι εργασίες ανατέθηκαν από το UNDP, έπειτα από διαγωνισμό, σε κοινοπραξία την οποία αποτελούν η ελληνοκυπριακή εταιρία Fixico LTD και η τουρκοκυπριακή TEL-ZA LTD. Οι διευθυντές των δύο εταιριών, Πιερής Χατζηπιερής και Γιακούπ Τελ, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν γίνει πολύ καλοί φίλοι και πιστεύουν ότι θα φανούν αντάξιοι του έργου που τους ανατέθηκε.

Όπως εξήγησαν ο αρχιτέκτονας και αναστηλωτής Διομήδης Μυριανθέας και ο μηχανικός του UNDP Aλί Τσακλάρ, η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη δομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του ναού, ο οποίος είναι κτίσμα του 1867, των παρακείμενων κτιρίων, τη συντήρηση του τέμπλου, της Αγίας Τράπεζας και του άμβωνα, και τη στατική ενίσχυση του καμπαναριού. Η φάση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016.

Συνεργασία με σεβασμό και αμοιβαία εμπιστοσύνη
Η επικεφαλής του UNDP Τιτσιάνα Ζενάρο εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επιτελούμενες εργασίες. Αναφέρθηκε στην εξαίρετη συνεργασία μεταξύ των μελών της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και όλων των παραγόντων, τονίζοντας ότι η έναρξη των έργων κατέστη δυνατή χάρη στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο επικεφαλής των Ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε ότι η αναστήλωση της Μονής «αποτελεί κοινή προσπάθεια σεβασμού ενός θρησκευτικού μνημείου με συμβολικό χαρακτήρα για όλους τους Κυπρίους».

Ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων στην Επιτροπή, Αλί Τουντσάι, δήλωσε ότι ο Απόστολος Ανδρέας «είναι ένα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και της ανθρωπότητας».

Ο ακούραστος ιεράρχης Ζαχαρίας
Σε χώρο πλησίον της Μονής δημιουργήθηκε μικρό παρεκκλήσι για την τέλεση των ιερών ακολουθιών και την εξυπηρέτηση των προσκυνητών μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στον ναό του Αποστόλου Ανδρέα. Στο παρεκκλήσι βρίσκεται καθημερινά ο Οικονόμος της Μονής, πατήρ Ζαχαρίας Γεωργίου, ο οποίος από το 1974 διασφαλίζει, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, τη λειτουργία της Μονής.

Βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κύπρου
Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ακρωτήριο της Κύπρου στην Επαρχία Αμμόχωστου. Είναι το ανατολικότερο σημείο της Κύπρου στη χερσόνησο της Καρπασίας, και οφείλει το όνομα του στη παράδοση που λέει ότι εκεί αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας.

Στη θέση Κάστρο έχει ανασκαφεί προϊστορικός μικρός οικισμός. Η περιοχή του ακρωτηρίου είναι σημαντικός τόπος ξεκούρασης για τα μεταναστευτικά πουλιά, κυρίως για υδρόβια και αρπαχτικά. Επίσης υπάρχουν πολλές μικρές βραχονησίδες. Σε μία από αυτές, τις Κλείδες όπως ονομάζονται, έχει τοποθετηθεί φάρος από την εποχή της αγγλοκρατίας.

Η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα κτίστηκε το 1867 σε βραχώδη έκταση στα νότια του ακρωτηρίου, στο μέρος όπου πιστεύεται ότι αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος με θαύμα φανέρωσε πηγή νερού. Μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου.