12 Νοέμβριος 2014, 14:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2014, 14:56

Εκδήλωση μνήμης στον φάρο της ποντιακής λαογραφίας, Στάθη Ευσταθιάδη

  • Εκδήλωση μνήμης στον φάρο της ποντιακής λαογραφίας, Στάθη Ευσταθιάδη

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αείμνηστο Στάθη Ευσταθιάδη, έναν από τους πρώτους ανθρώπους που άρχισαν να καταγράφουν τον πολιτιστικό πλούτο του Πόντου, πραγματοποίησε o Σύλλογος Ποντίων Βάιμπλινγκεν Γερμανίας «Οι Αργοναύτες», το Σάββατο που μας πέρασε. Η εκδήλωση-αφιέρωμα με τίτλο «Ο φάρος της ποντιακής λαογραφίας» είχε στόχο να αναδείξει το έργο ενός ανθρώπου που παρά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε  (μια έκρηξη νάρκης του στέρησε την όραση σε ηλικία 19 ετών), κατάφερε να καταγράψει από Πόντιους πρώτης γενιάς μουσικές, τραγούδια, ήθη και έθιμα από το θησαυρό του Πόντου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Ιντζές, με μια σύντομη αναφορά στον τίτλο της. Ακολούθησε ένα βίντεο από την κατάθεση στεφάνου που πραγματοποίησε ο σύλλογος στον οικογενειακό τάφο της οικογένειας Ευσταθιάδη, στο δημοτικό κοιμητήριο Κιλκίς, εις μνήμην του Στάθη Ευσταθιάδη. Ο πρόεδρος τόνισε στο λόγο του ότι ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο σύλλογος για να ευχαριστήσει τον άνθρωπο αυτόν για την πολύτιμη προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό.

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με ένα βιογραφικό βίντεο του Στάθη Ευσταθιάδη, το οποίο παρουσίασαν ο Κώστας Αλεξανδρίδης και η Μαρία Σιδηροπούλου. Μπροστά στα μάτια των θεατών ξετυλίχτηκε η ζωή αυτού του σπουδαίου Πόντιου. Ακολούθησαν ποιήματα και ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο Έργατα και δουλείας του Στάθη Ευσταθιάδη, τα οποία απήγγειλε ο Κώστας Αλεξανδρίδης.

Την εκδήλωση έκλεισε συγκινημένη η κόρη του Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία ζει από μικρή το έργο του πατέρα της. Ευχαρίστησε το σύλλογο για την εκδήλωση αλλά και για το στεφάνι στο μνήμα του, και περιέγραψε προσωπικά, συναισθηματικά βιώματα μαζί του.

Η αγαπημένη απασχόληση του Στάθη Ευσταθιάδη ήταν η χορωδία. Είχε πάντοτε αξιόλογες φωνές αλλά και ταλαντούχους λυράρηδες στο πλευρό του. Ο σύλλογος, για να ντύσει την εκδήλωση μουσικά, φρόντισε να παρουσιάσει για πρώτη φορά το χορωδιακό τμήμα του, το οποίο συντόνισε ο Θεοχάρης Κριθαρίδης. Τη χορωδία συνόδευσε ο Χρήστος Λαμπριανίδης με λύρα. Τα τραγούδια «Λεμόνα» και «Τη τρίχας το γεφύρ'» τραγουδήθηκαν από τον Παύλο Ιντζέ.