12 Νοέμβριος 2014, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2014, 13:14

Η Ευρώπη περιμένει να γράψει διαστημική ιστορία

  • Το νέο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ESA δείχνει ένα υποθετικό σενάριο με τον «Φίλαι» να αποκολλάται σε απόσταση 22,5 χιλιομέτρων από τον πυρήνα του κομήτη.

Η μεγάλη ώρα για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) έφτασε. Εδώ και λίγη ώρα το μικρό ρομπότ «Φίλαι», επιβάτης τα τελευταία δέκα χρόνια του διαστημικού σκάφους «Ροζέτα», ξεκίνησε για το τελευταίο στάδιο του ταξιδιού του.

Στις 18:02 (ώρα Ελλάδος) όλος ο κόσμος θα μάθει εάν η πρώτη στην ιστορία απόπειρα προσεδάφισης στον πυρήνα κομήτη στέφθηκε με επιτυχία.

«Έχουμε το τελικό πράσινο φως. Εμπρός για τον αποχωρισμό», γράφτηκε στο Twitter από την ομάδα της «Ροζέτα».


Το tweet της ομάδας: «Ο διαχωρισμός επιβεβαιώθηκε. Καλό ταξίδι @Philae2014»

Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ «Φίλαι» ξεκίνησε να παίρνει φωτογραφίες του μητρικού σκάφους προτού αρχίσει την ελεύθερη πτώση του προς τον κομήτη.

Επτά ώρες θα χρειαστεί προκειμένου να διανύσει τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από το στόχο του. Τα δεδομένα φτάνουν στη Γη με πάνω-κάτω 30 λεπτά καθυστέρηση. «Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση», δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του «Φίλαι».

Η αίθουσα επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα είναι σε ζωντανή σύνδεση μέχρι να φτάσουν τα δεδομένα (επιτυχίας ή αποτυχίας) του «Φίλαι».

Εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, το ρομπότ και τα δέκα όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι μέρες. Το «Φίλαι» θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και είναι καταδικασμένο να… πεθάνει από τη ζέστη όταν ο κομήτης θα πλησιάζει τον Ήλιο.

Όποια και αν είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το «Ροζέτα» θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο, τον Αύγουστο.