28 Μάιος 2013, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:35

Σε αδιέξοδο η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ

  • Ένοχη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 21 υποθέσεις η Τουρκία

Σε αδιέξοδο η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας -το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα-, επέμεινε τη Δευτέρα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φίλε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε επαναδιατυπώνεται η απαισιοδοξία για την πορεία της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η ΕΕ ζητεί από την Τουρκία να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο

Όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι στο τέλος μιας συνόδου στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει σε αδιέξοδο εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Η ΕΕ διαπιστώνει με πολλή λύπη πως, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο κρατών της ΕΕ.

«Η ΕΕ διαπιστώνει επίσης πως η Τουρκία δεν έχει κάνει καμιά πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία», το βόρειο τμήμα της οποίας κατέχουν από το 1974 τα τουρκικά στρατεύματα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ δήλωσε πάντως έτοιμη να προβεί σε μια χειρονομία. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον Ιούνιο ένα νέο κεφάλαιο συζήτησης, το κεφάλαιο 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική», ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας Ίμον Γκίλμορ, η χώρα του οποίου ασκεί ως τις 30 Ιουνίου την προεδρία των υπουργικών συνόδων της ΕΕ.

Η Τουρκία πρέπει να δείξει καλή θέληση, επέμεινε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε. «Το κλειδί για τη βελτίωση των διαπραγματεύσεων είναι το πρόσθετο πρωτόκολλο που συνήφθη με την ΕΕ» και το οποίο η Τουρκία πρέπει να υπογράψει και να θέσει σε εφαρμογή.

Το πρωτόκολλο αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να διευκολυνθεί ο αγώνας κατά της λαθραίας μετανάστευσης στην ΕΕ, επειδή η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα διέλευσης προς την Ελλάδα. Σε αντιστάθμισμα της υπογραφής αυτής της συμφωνίας που μονογραφήθηκε από την Άγκυρα το 2012, η ΕΕ θα δεχθεί να διευκολύνει τη χορήγηση βίζας στους τούρκους υπηκόους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το μπλοκάρισμα αυτής της διαδικασίας. «Δεν αρκεί ένα λουλούδι για να έρθει η άνοιξη», είπε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τους Γκίλμορ και Φίλε.

«Δεκαεπτά κεφάλαια (από τα 35) είναι μπλοκαρισμένα για πολιτικούς λόγους. Πρέπει να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία, επειδή μ' αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν πενήντα χρόνια για να την τελειώσουμε», επέμεινε. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε να ανοίξουν τα κεφάλαια που συνδέονται με τις εξωτερικές σχέσεις. «Πιστεύουμε πως έχουμε ανάγκη από μια νέα στρατηγική προοπτική στις σχέσεις μας», προειδοποίησε.

«Χωρίς την Τουρκία, η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης, δεν θα έχει στρατηγική και γεωγραφική συνέχεια», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νταβούτογλου πρόκειται να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που είναι αφιερωμένη στη Συρία. Τάχθηκε υπέρ της άρσης του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα όπλα «επειδή ο συριακός λαός έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ