Μήπως μυρίζουν εκλογές; Όλα τα σενάρια

  • Μήπως μυρίζουν εκλογές; Όλα τα σενάρια

Μέχρι πριν από λίγο καιρό Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούσαν να πείσουν ότι θα μπορέσουν να βρουν τους 180 αναγκαίους για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να αποφύγει ο τόπος τις εκλογές. Ίσως πίστευαν ότι η τρόικα δεν θα ρίσκαρε έναν άλλον συνομιλητή και θα προτιμούσε να συνεχίσει στα σίγουρα.

Τα τελευταία 48ωρα όμως, κι ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, άρχισε να... μυρίζει εκλογές.

Μια δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην ουσία πυροδότησε τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και αυτό γιατί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν αρκέστηκε μόνο να θέσει το διακύβευμα στο δρόμο προς τις κάλπες, αλλά επί της ουσίας «φωτογράφησε» και το χρονοδιάγραμμα.

Τι είπε ο Ευ. Βενιζέλος: «Ο ελληνικός λαός θα έχει το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους, ώστε η χώρα να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο [...].  Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που η τρόικα παίζει τη γάτα με το ποντίκι στο θέμα της επιστροφής της στην Ελλάδα. Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι τέσσερα:

  • Η τρόικα δεν επιστρέφει και η κυβέρνηση πάει χωρίς συμφωνία στο Eurogroup, κάνει μια τελευταία προσπάθεια και στη Σύνοδο Κορυφής, κι αν δεν τα βρει κι εκεί, αμέσως μετά τα Φώτα πάμε στις κάλπες.
  • Κλείνει την αξιολόγηση και μέχρι το τέλος του χρόνου έχει στα χέρια της τη νέα συμφωνία. Με αυτήν πάει σε εκλογές-δημοψήφισμα πριν ξεκινήσει τις διαδικασίες για εκλογή Προέδρου. Δηλαδή πριν από τη 10η Φεβρουαρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την Κυριακή 25 Ιανουαρίου.
  • Προχωρά κανονικά τις διαδικασίες για εκλογή Προέδρου. Με βάση το κλίμα που αναμένεται να δημιουργηθεί, πιέζονται οι βουλευτές και στην τρίτη ψηφοφορία βρίσκει τους 180.
  • Προχωρά κανονικά τις διαδικασίες για εκλογή Προέδρου. Δεν συγκεντρώνει τους 180, σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και γίνονται εκλογές αρχές Μαρτίου.

Υπάρχει και ένα ακραίο σενάριο, να προκηρυχθούν εκλογές πριν από τις γιορτές.

Αυτό θα ήταν το πέμπτο και... φαρμακερό!