11 Νοέμβριος 2014, 21:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2014, 21:33

«Πράσινο» φως από τους τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

  • «Πράσινο» φως από τους τραπεζίτες για τα «κόκκινα» δάνεια

Το τεστ αντοχής της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες πήγε καλά. Αυτό τουλάχιστον βγαίνει ως συμπέρασμα μετά τη δίωρη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και το οικονομικό επιτελείο (μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης) με τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank). Κύριο θέμα η ρευστότητα της οικονομίας αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια.

Η κυβέρνηση ήθελε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για να αντιμετωπίσει τόσο τις επιφυλάξεις της τρόικας όσο και τους ενδεχόμενους κινδύνους από τα «κοράκια» της αγοράς που περιμένουν να... χτυπήσουν σε περίπτωση που κάτι στραβώσει στο θέμα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε η εικόνα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά τα stress test (τεστ αντοχής), η οποία είναι καλή, το θέμα της ρευστότητας στην αγορά αλλά και τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία οι τραπεζίτες φέρεται να δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις εφόσον τεθεί σε ισχύ το νομοθετικό πλαίσιο. Και αυτό γιατί την Τετάρτη αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή και η σχετική τροπολογία.

Δεν υπάρχει θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, τονίζοντας επίσης ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο να εφαρμόσουν το νόμο για τα κόκκινα δάνεια, αμέσως μετά την ψήφισή του από τη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται» είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σάλλας.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και πλην του Μ. Σάλλα, οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Ματζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική) και Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).