11 Νοέμβριος 2014, 17:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2014, 17:29

Η Άγκυρα θα παρενοχλεί αλλά δεν θα χτυπήσει στην ΑΟΖ, ισχυρίζεται τουρκική εφημερίδα

  • Η Άγκυρα θα παρενοχλεί αλλά δεν θα χτυπήσει στην ΑΟΖ, ισχυρίζεται τουρκική εφημερίδα

Η Τουρκία θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν θα χτυπήσει εφαρμόζοντας τους κανόνες εμπλοκής που παρέδωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, γράφει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

Σε άρθρο της με τίτλο «Εποχή παρενόχλησης αλλά όχι χτυπήματος», αναφέρει ότι παρακολουθούνται στενά πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο που έστειλε η Ελλάδα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ώστε να εμποδιστούν οι εργασίες του «Μπαρμπαρός».

Ο κυβερνήτης του έχει λάβει εντολή να εγκλωβίζει τα ραντάρ των πολεμικών πλοίων που θα τον προσεγγίζουν απειλητικά, το πρωθυπουργικό γραφείο στην Άγκυρα όμως δεν του έχει δώσει εξουσία για πλήγμα. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι ο λόγος για τον οποίον δεν έχουν γίνει περισσότερο αυστηροί οι κανόνες εμπλοκής, όπως στη Συρία, είναι γιατί Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

Υποτιθέμενες διεκδικήσεις Κυπρίων διά του τουρκικού Τύπου

Παίζοντας με «διαρροές» η Άγκυρα προσπαθεί να κερδίσει πόντους και να καλύψει τις απώλειες στα σημεία όπου Αθήνα και Λευκωσία έχουν κινηθεί διπλωματικά σωστά. 

Σε αυτό το φόντο, η τουρκική εφημερίδα Milliyet επανήλθε σήμερα με άρθρο στο οποίο παρατίθενται λεπτομερώς περιοχές τις οποίες φέρεται να ζητά η Λευκωσία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα με σχετικό χάρτη που περιλάμβανε τις υποτιθέμενες εδαφικές απαιτήσεις της Κύπρου επί του εδαφικού. 

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, στην πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη περιλαμβάνεται «η επιστροφή εδαφών τα οποία έχουν ειδική σημασία για την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπου πριν από το 1974 υπήρχε πυκνός πληθυσμός Ελληνοκυπρίων (Μόρφου, Αμμόχωστος) ή ιστορικής, αρχαιολογικής σημασίας χώροι για τους Ελληνοκυπρίους (Σαλαμίνα, Βουνί-Σόλοι),  πολιτιστικής ή θρησκευτικής σημασίας  (Άγιος Βαρνάβας, Μοναστήρι Αποστόλου Ανδρέα) ή ειδικές περιπτώσεις (χερσόνησος Καρπασίας, Μαρωνίτικα χωριά)».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για «δημοσιεύματα που προφανώς εξυπηρετούν σκοπιμότητες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στην προσπάθειά τους να εξέλθουν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, μετά τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Άγκυρας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας».