Δέκα χρόνια εξαγοράσιμα η τελική ποινή για τις φωτιές της Ηλείας

  • Δέκα χρόνια εξαγοράσιμα η τελική ποινή για τις φωτιές της Ηλείας
    Εποχιακοί δασοπυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν πυρκαγιά στην Ανδρίτσαινα στο νομό Ηλείας, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε ποινή φυλάκισης 77 ετών, και κατά συγχώνευση σε 40 έτη, καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πάτρας τους τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους για τις φωτιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007 όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 36 άνθρωποι.

Αθώος κρίθηκε μόνο ο τότε διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρεστένων Νίκος Μιχαλόπουλος.

Ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμό και εμπρησμό δάσους κρίθηκαν ο πρώην νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο δασοφύλακας Μίνθης Παναγιώτης Τσούρας και η 85χρονη Σοφία Νικολοπούλου, από αμέλεια της οποίας ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Καθώς όμως το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, η ανώτατη ποινή που θα εκτίσουν και οι τέσσερις ένοχοι είναι 10 χρόνια ο καθένας, εξαγοράσιμα.

Μόνο η 85χρονη δεν θα καταβάλλει το ποσό, αλλά θα εκτίσει την ποινή της σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ποινές των υπολοίπων είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα. Έπειτα από αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο δέχτηκε να καταβληθούν τα χρήματα σε δόσεις. Αυτό μεταφράζεται σε 1.200 ευρώ τον μήνα.