27 Μάιος 2013, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:36

Έλληνες επιστήμονες θα καλλιεργήσουν σπανάκι στον Άρη

  • Έλληνες επιστήμονες θα καλλιεργήσουν σπανάκι στον Άρη

Πρόταση καλλιέργειας σπανακιού στον Άρη πρότεινε ομάδα Ελλήνων επιστημόνων σε διαγωνισμό της NASA.

Η πρόταση ανάπτυξης ενός αεροπονικού θερμοκηπίου από Έλληνες επιστήμονες, στην επιφάνειας του πλανήτη Άρη διαθέτοντας ενεργειακή αυτονομία, κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό.

Όταν ο Ελζι Κράισλερ Σίγκαρ σχεδίασε για πρώτη φορά το 1929 έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες κόμικ, πιθανώς δεν φανταζόταν ότι ο γκρινιάρης μα καλόκαρδος Ποπάι θα μπορούσε να φθάσει στον πλανήτη Αρη προτού καν ο ίδιος ο άνθρωπος πατήσει πραγματικά το πόδι του εκεί.

Χάρη όμως στην εφευρετικότητα μιας ομάδας εννέα νέων ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η αποστολή «Popeye on Mars» μπαίνει ήδη σε τροχιά υλοποίησης εξσφαλίζοντας την ικανή αλλά αναγκαία συνθήκη για να ταξιδέψει ως εκεί ο χάρτινος ήρωας: το αγαπημένο του σπανάκι φυσικά!

Η πρόταση ανάπτυξης ενός αεροπονικού θερμοκηπίου, το οποίο θα λειτουργεί στις αντίξοες συνθήκες της επιφάνειας του Αρη διαθέτοντας ενεργειακή αυτονομία κέρδισε την πρώτη θέση στη κατηγορίας «Best Mission Project» του διεθνούς διαγωνισμού «International Space Apps Challenge 2013» της NASA.

Στόχος, όπως τον έθεσε η ίδια η επιτροπή της NASA, είναι η ανάπτυξη δομών που θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τις προμήθειες τροφίμων υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο παρατεταμένες επανδρωμένες αποστολές στον Αρη.