11 Νοέμβριος 2014, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2014, 14:19

Μετά από χρόνια Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στη Σηλυβρία

  • Μετά από χρόνια Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στη Σηλυβρία

Περισσότεροι από χίλιοι πιστοί-προσκυνητές παρακολούθησαν την Κυριακή μετά από πολλά χρόνια Θεία Λειτουργία στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού, στη γενέτειρά του, τη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης.

Η Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα στο βυζαντινό υδραγωγείο (Kilise Sarnıcı) που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια του ιστορικού βυζαντινού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (γνωστού ως του Αλεξίου του Απακαύκου). Η πρωτοβουλία για την τελετή ανήκε στον νέο Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, ο οποίος και χοροστάτησε.

Ο Δήμος Σηλυβρίας έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα
κι έτσι το πρόγραμμα της ημέρας κύλησε ομαλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι της Σηλυβρίας υποδέχθηκαν θερμά τους Έλληνες προσκυνητές, οι οποίοι ήταν συγκινημένοι από τις ιστορικές στιγμές που έζησαν στον τόπο καταγωγής τους. 

Αποικία των Μεγαρέων από το 675 π.Χ., η Συληβρία αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο τα βυζαντινά χρόνια και προπύργιο της Κωνσταντινούπολης. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο (1912) κατελήφθη από τους Βούλγαρους, με τη Συνθήκη των Σεβρών παραχωρήθηκε στην Ελλάδα, το 1922 όμως δόθηκε στην Τουρκία μαζί με την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη.

Με πληροφορίες από το fanarion.blogspot.gr. Ιστορικά στοιχεία από το Έρση Βατού, Κωνσταντινούπολη & Μαρμαράς, εκδ. Ινφογνώμων.