Φράκαρε το ΕΚΠΑ εξαιτίας των μετεγγραφών

  • Φράκαρε το ΕΚΠΑ εξαιτίας των μετεγγραφών
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακόμα και διπλάσιους φοιτητές από αυτούς που είχαν μπει με τις πανελλήνιες εξετάσεις καλείται να διαχειριστεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που βλέπει πολλά τμήματα και σχολές του κυριολεκτικά να… φρακάρουν!

Η χαλάρωση των όρων και των προϋποθέσεων για τις μετεγγραφές, καθώς και η επιλογή πολλών φοιτητών να μετακινηθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αύξησαν κατά πολύ τον αριθμό των πρωτοετών στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, το οποίο δηλώνει ότι αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών. 

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι: με πανελλήνιες εξετάσεις μπήκαν 181 φοιτητές, 176 ήταν οι μετεγγραφές που εγκρίθηκαν, και σε αυτούς τους πρωτοετείς αναμένεται να προστεθούν και όσοι μετεγγραφούν με οικονομικά κριτήρια.

«Παράλληλα ο αριθμός των διδασκόντων έχει συρρικνωθεί δραματικά. Η αναλογία διδασκόντων προς διδασκομένους είναι κατά πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ που πλήττονται επίσης από τις μαζικές μετεγγραφές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Τμήματος Ευγενία Φλογαΐτη.

Ανάλογη εικόνα «ασφυξίας» παρουσιάζουν και άλλα τμήματα και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών στη Γυμναστική Ακαδημία μετά τις μετεγγραφές που εγκρίθηκαν είναι της τάξης του 108%, στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό η αύξηση είναι 91%, στο Παιδαγωγικό Τμήμα 91,5%, στην Ιατρική 76,6%, στο τμήμα Χημείας 71,2%, στη Νοσηλευτική 60% και στο ΜΜΕ 40%.

Σαφώς καλύτερη είναι η κατάσταση σε λιγότερο δημοφιλή τμήματα, όπως η Γερμανική Φιλολογία, η οποία υποδέχεται μόλις δύο φοιτητές από μετεγγραφή επί 125 εισακτέων.