11 Νοέμβριος 2014, 11:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2014, 11:42

Μόνο αθώα δεν είναι η κάνναβη – Προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο

  • Μόνο αθώα δεν είναι η κάνναβη – Προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο

Επιπτώσεις στον εγκέφαλο έχει η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας και δεν είναι τόσο «αθώα» όσο υποστηρίζουν οι χρήστες της, ενώ βλάβες μπορεί να υποστούν ακόμα και οι παθητικοί καπνιστές της!

Συγκεκριμένα, νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια χρήση της μειώνει τον όγκο της φαιάς ουσίας και τον όγκο του κογχομετωπιαίου φλοιού, ενώ φαίνεται να διευκολύνει τη γένεση περισσότερων και πιο πολύπλοκων νευρωνικών διασυνδέσεων στον εγκέφαλο.

Βέβαια, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Κέντρου Υγείας Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Τέξας, οι συνέπειες εξαρτώνται κι από την ηλικία που ξεκίνησε κάποιος να κάνει χρήση του ναρκωτικού αλλά και τη χρονική διάρκεια αυτής της συνήθειας.

Επικεφαλής της έρευνας, που έγινε σε δείγμα 48 εγκεφάλων ενήλικων χρηστών ηλικίας 20-36 ετών (έκαναν χρήση κατά μέσο όρο τρεις φορές την ημέρα) και 62 μη χρηστών (για λόγους σύγκρισης), είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροεπιστήμης Φραντσέσκα Φίλμπι.

Όπως σημειώνει η επιστημονική ομάδα σε άρθρο της στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), η φαιά ουσία είναι πιο ευάλωτη σε σχέση με τη λευκή ουσία στις συνέπειες της Τετραϋδροκανναβιδόλης, της κύριας δραστικής ουσίας του φυτού της κάνναβης.

Κινδυνεύουν και οι παθητικοί καπνιστές

Βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους μπορεί να υποστούν και όσοι εισπνέουν τον καπνό εκείνων οι οποίοι κάνουν χρήση μαριχουάνας. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα για αρτηριοσκλήρυνση και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η έρευνα, που έγινε με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής Μάθιου Σπρίνγκερ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, διαπίστωσε ότι η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των πειραματόζωων μειώθηκε έως 70% μετά από μισή μόνο ώρα έκθεσης στο κάπνισμα «από δεύτερο χέρι».