11 Νοέμβριος 2014, 10:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2014, 10:22

Γλίτωσε τη θανατική ποινή ο Νοτιοκορεάτης πλοίαρχος του «Sewol»

  • Γλίτωσε τη θανατική ποινή ο Νοτιοκορεάτης πλοίαρχος του «Sewol»
    Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του «Sewol» την ώρα ανακοίνωσης της ετυμηγορίας
  • Γλίτωσε τη θανατική ποινή ο Νοτιοκορεάτης πλοίαρχος του «Sewol»
    Φωτογραφία αρχείου από τις έρευνες στο σημείο της τραγωδίας, τον περασμένο Απρίλιο

Εγκατέλειψε εκατοντάδες ανθρώπους στην τύχη τους και κοίταξε να σωθεί πρώτος, αν και ο πλοίαρχος του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού «Sewol» είχε δώσει όρκο να είναι ο τελευταίος που θα φύγει από το πλοίο.

Συνέπεια της ανευθυνότητας και της αδιαφορίας του Λι Ζουν Σαν, 69 ετών, ήταν ο θάνατος 304 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείου, κατά τη βύθιση του πλοίου τον περασμένο Απρίλιο.

Σήμερα, και μετά από πέντε μήνες δίκης, ο Νοτιοκορεάτης πλοίαρχος του «Sewol» κρίθηκε ένοχος για σωρεία σοβαρών παραλείψεων και καταδικάστηκε σε 36 χρόνια κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής για «ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια», ωστόσο το δικαστήριο απεφάνθη ότι «δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθεί ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι τα θύματα επρόκειτο να πεθάνουν εξαιτίας των ενεργειών τους, ούτε ότι είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τους ανθρώπους. Κατά συνέπεια, οι κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας απορρίπτονται».

Στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας ήταν παρούσες οι οικογένειες των θυμάτων που αντέδρασαν με οργή, όταν συνειδητοποίησαν ότι ο πλοίαρχος απέφυγε τη θανατική ποινή. Την επιβολή της είχε δηλώσει ότι αξίζει και ο ίδιος ο πλοίαρχος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν είχε την πρόθεση να θυσιάσει τη ζωή των επιβατών του «Sewol».

Το δικαστήριο έδειξε επιείκεια και προς τρία ακόμη μέλη του πληρώματος, για τα οποία η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, και επέβαλε ποινές κάθειρξης 15 έως 30 ετών.