10 Νοέμβριος 2014, 22:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2014, 22:05

Τι συζήτησαν Σαμαράς - Βενιζέλος στο Μαξίμου

  • Τι συζήτησαν Σαμαράς - Βενιζέλος στο Μαξίμου

Περισσότερο από δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αν κάποιος παρατηρήσει ακόμη και τη σημειολογία των φράσεων που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, θα διαπιστώσει τρία πράγματα.

Το πρώτο, ότι βρέθηκε το διακύβευμα των εκλογών του Μαρτίου. Δεν είναι άλλο από τη νέα συμφωνία μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτηριστικά είπε: Σε κάθε περίπτωση ο λαός θα έχει πριν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα. «Ο λαός θα αποφασίσει» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε: «Ή θα διαλέξουμε ως λαός και έθνος μια λύση που έχουμε επιλέξει με κόπους ή θα διαλέξουμε ασαφείς, επισφαλείς και υψηλού ρίσκου λύσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες του λαού».

Το δεύτερο: από το ότι η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα πήγαμε στο ότι η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως. Αυτό δείχνει ότι οι εκκρεμότητες με τους δανειστές μας παραμένουν και ότι η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έχει ήδη ξεκινήσει. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μια «σκληρή» διαπραγμάτευση που, όπως είπε, είναι η τελευταία πριν από την έξοδό μας από το Μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας. «Δεν υπάρχουν πιέσεις από την Τρόικα. Η διαπραγμάτευση είναι περίπλοκη» και η νέα συμφωνία «δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα αλλά διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει ο λαός, πράγματα που ούτως ή άλλως έχει ανάγκη ο τόπος».

Το τρίτο σημείο και καθοριστικό είναι η παραδοχή ότι η Ελλάδα θα έχει νέο μνημόνιο, νέα συμφωνία που θα της επιτρέψει (όπως διπλωματικά είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) να έχει έναν κώδικα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας.

Τέλος, οι δύο επικεφαλής της κυβέρνησης συζήτησαν και για τα όσα ειπώθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με επίκεντρο την πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου αλλά και το ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα. Στη συνάντηση το παρών έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος τους ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.