10 Νοέμβριος 2014, 21:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2014, 21:55

Απάτες εις βάρος επαγγελματιών με κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας

  • Απάτες εις βάρος επαγγελματιών με κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας

Επιτήδειοι καταφέρνουν να εξαπατήσουν ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων, που διαθέτουν τερματικά μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας και να βγάλουν κάτι παραπάνω από… μεροκάματο.

Έτσι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών και κάνει λόγο για άγνωστα άτομα που τηλεφωνούν στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων δηλώνοντας ότι είναι τεχνικοί της εταιρείας, που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα.

Στη συνέχεια τους πείθουν να εκδώσουν κάρτες, με το πρόσχημα ότι ενεργούν έλεγχο για τη διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων και τους διαβεβαιώνουν ότι στη συνέχεια οι κάρτες θα ακυρωθούν.

Οι ιδιοκτήτες αφού εκδώσουν τις κάρτες, αποκαλύπτουν τον μυστικό κωδικό αριθμό (pin) στους άγνωστους δράστες, οι οποίοι ακολούθως τις χρησιμοποιούν για προσωπικό οικονομικό όφελος. Τα θύματα διαπιστώνουν την απάτη μετά από τηλεφώνημα στην πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, καθώς οι παραπάνω κάρτες ουδέποτε ακυρώνονται.

Με αφορμή το συγκεκριμένο είδος απάτης, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιπτώσεις έκδοσης προπληρωμένων καρτών και καρτών ανανέωσης χρόνου ομιλίας.

Πιο συγκεκριμένα συνιστάται:

• Να διασταυρώνονται τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου υπαλλήλου ή τεχνικού της διαχειρίστριας εταιρείας.

• Να μην εμπιστεύονται όσους ζητούν την αποκάλυψη του αριθμού (pin) τηλεφωνικά.