10 Νοέμβριος 2014, 18:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Απρίλιος 2015, 18:25

Άγριος καβγάς Σέρβου και Αλβανού πρωθυπουργού

  • Άγριος καβγάς Σέρβου και Αλβανού πρωθυπουργού
    Έντι Ράμα και Αλεξάντρ Βούτσιτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EPA)

Είναι η πρώτη επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία έπειτα από 68 χρόνια. Στη σκιά του επεισοδίου με τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο χωρών, ο Αλεξάντρ Βούτσιτς υποδέχτηκε τον Έντι Ράμα σε μια επίσκεψη που εξελίχθηκε σε άγριο καβγά.

Κατά την άφιξη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι τίποτα δεν προμήνυε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα περάσουν μια νέα ένταση.

Μάλιστα, σε οικονομικό επίπεδο συμφωνήθηκε να διευκολυνθούν οι Σέρβοι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Αλβανία, αλλά και να γίνουν έργα υποδομής όπως η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Δυρράχιο και τα Τίρανα. Επίσης, σύντομα θα υπογραφεί και συμφωνία για την ελεύθερη κίνηση οπλιτών με την επίδειξη μόνο της αστυνομικής ταυτότητας.

Ήρθε όμως η καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου για να αποδείξει ότι το χάσμα στις σχέσεις Αλβανίας-Σερβίας δεν μπορεί εύκολα να γεφυρωθεί. Αφορμή της νέας έντασης, το Κόσοβο.

Η συνέντευξη Τύπου τινάχθηκε στον αέρα

«Το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός προκαλώντας την έκρηξη του Σέρβου ομολόγου του ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Δεν περίμενα τέτοια προβοκάτσια από τον Ράμα, δεν περίμενα να μιλήσει για το Κόσοβο. Τι δουλειά έχει μ' αυτό, το Κόσοβο δεν αφορά την Αλβανία. Το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι» απάντησε σε έντονο ύφος ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Έντι Ράμα έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις οι οποίες όμως έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά: «Θα ήταν καλύτερο για τη Σερβία να αποδεχτεί αυτό που αποδέχτηκαν δεκάδες χώρες αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου», είπε.

Ο Αλεξάντρ Βούτσιτς, εμφανώς εκνευρισμένος, ξαναπήρε το λόγο και μίλησε για «κατάχρηση φιλοξενίας» από την πλευρά του Αλβανού πρωθυπουργού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι προσβολές κατά του οικοδεσπότη μιλούν για τις πραγματικές προθέσεις και το χαρακτήρα του φιλοξενούμενου».

Το επεισόδιο έληξε με τον Έντι Ράμα να δηλώνει ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει κανέναν, και τον Αλεξάντρ Βούτσιτς να φεύγει κακήν κακώς από την αίθουσα της συνέντευξης Τύπου σπάζοντας το πρωτόκολλο αφού δεν περίμενε να συνοδεύσει τον Αλβανό πρωθυπουργό.