10 Νοέμβριος 2014, 16:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2014, 16:18

Εθνικά, τρόικα και εκλογή προέδρου στη συνάντηση Παπούλια - Βενιζέλου

  • Εθνικά, τρόικα και εκλογή προέδρου στη συνάντηση Παπούλια - Βενιζέλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, και όπως ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος συζήτησαν τα εθνικά θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις στη Κύπρο και την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και για την τριμερή στο Κάιρο.

«Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάιρο μέσα σε δεκατέσσερις μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης, και φυσικά υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

»Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

«Στηριζόμενοι στο Δίκαιο της Θάλασσας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Το μεγάλο κεκτημένο της τριμερούς διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Στην παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μετέχει η Τουρκία, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Τουρκία αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι πρόκειται για «ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες.».

Για το θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι «χρειάζεται συναίνεση. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντάται στις 18:00 με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Θα έχει προηγηθεί η Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.