10 Νοέμβριος 2014, 15:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2014, 15:30

Στο πόδι η Τραπεζούντα για την προστασία της φύσης

  • Στο πόδι η Τραπεζούντα για την προστασία της φύσης

Χιλιάδες άνθρωποι στην Τραπεζούντα ένωσαν τις φωνές τους για να καταγγείλουν την καταστροφή της φύσης που συντελείται κάθε μέρα με τις ευλογίες της κυβέρνησης στο όνομα της ανάπτυξης, στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Πολλοί ντόπιοι που ζουν στην παράκτια ζώνη εμπλέκονται σε νομικές διαμάχες κατά δεκάδων μικρών υδροηλεκτρικών εργοστασίων που χρησιμοποιούν υδάτινους πόρους και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τα οικοσυστήματα. Και δεν απειλούν την περιοχή μόνο αυτά. Επικίνδυνα είναι και τα ορυχεία εξόρυξης χρυσού με την τεχνολογία κυανίου, τα λατομεία και οι τσιμεντοποιίες.

Η ΜΚΟ «Αδελφότητα της Πλατφόρμας των Ποταμών» (Derelerin Kardeşliği Paltformu) αντιστέκεται σθεναρά σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών εργοστασίων και επιτίθεται στην κυβέρνηση επειδή βοηθά εταιρίες που αναζητούν το κέρδος από την φυσική καταστροφή κατασκευάζοντας εγκαταστάσεις εξόρυξης και ενέργειας.

«Οι επιθέσεις των ντόπιων και των ξένων εταιριών δεν περιορίζονται στους υδάτινους πόρους μας» δήλωσε  ο Ομέρ Σαν, εκπρόσωπος της πλατφόρμας, στην εφημερίδα Hurriyet, προσθέτοντας ότι «αυτός ο αγώνας είναι η αποστολή μας. Αυτός που δεν πολεμάει για το νερό του, τη γη του, τον αέρα του, τα βουνά του και για τη φυλή του, δεν θα σταθεί στο έθνος του. Δεν θα παλέψει για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του» πρόσθεσε.

Οι περίπου 5.000 συμμετέχοντες στη διαδήλωση της Τραπεζούντας κρατούσαν πανό στα χέρια που έγραφαν «Από το Γκεζί στη Σόμα και από το Κομπάνι στον Εύξεινο Πόντο στηρίζουμε τη φύση, την εργασία, την ανθρωπότητα», «Τα ποτάμια είναι δωρεάν και θα ρέουν ελεύθερα» και «Τα ποτάμια και τα δάση μας δεν είναι προς πώληση».