10 Νοέμβριος 2014, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2014, 13:28

Προσοχή: Θα «βρέξει» αντιλυσσικά εμβόλια για αλεπούδες!

  • Προσοχή: Θα «βρέξει» αντιλυσσικά εμβόλια για αλεπούδες!

Πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας ξεκίνησε σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων δολωμάτων που περιέχουν ιό κατά της λύσσας, σε 24 Περιφερειακές Ενότητες (Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Πιερία, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Πρέβεζα).

Εμβολιασμοί και σε σκύλους και γάτες

Επίσης εντατικοποιούνται σε όλη την επικράτεια οι εμβολιασμοί όλων των σκύλων και γατών (δεσποζόμενων και αδέσποτων) κατά της νόσου.

Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού το υπουργείο έχει ήδη προβεί στην έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών (σε σχολεία, κυνηγούς κτλ.), καθώς και σε έκδοση ενημερωτικού ραδιοτηλεοπτικού σποτ για τη λύσσα.

Προσοχή στα δολώματα που θα πέσουν από αέρος

Όσον αφορά τα εμβολιακά δολώματα, το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

  • Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό και να ενημερωθεί άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού), οι άνθρωποι απαγορεύεται να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.
  • Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η λύσσα εμφανίστηκε και πάλι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012 και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 48 κρούσματα σε ζώα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια να εμβολιαστούν οι κόκκινες αλεπούδες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της νόσου.

Ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της ασθένειας.