10 Νοέμβριος 2014, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2014, 11:15

«Ναι» στην ανεξαρτησία είπε το 80% των Καταλανών σε δημοψήφισμα

 • «Ναι» στην ανεξαρτησία είπε το 80% των Καταλανών σε δημοψήφισμα
  Διαδηλωτές κρατάνε πανό γραμμένο στα βασκικά και τα ισπανικά με τη φράση «Για το δικαίωμα στην επιλογή»
 • «Ναι» στην ανεξαρτησία είπε το 80% των Καταλανών σε δημοψήφισμα
  Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας ψηφίζει ενώπιον πολιτών και φωτορεπόρτερ
 • «Ναι» στην ανεξαρτησία είπε το 80% των Καταλανών σε δημοψήφισμα
  Ο 93χρονος Καταλανός προσέρχεται στις κάλπες για να ψηφίσει «υπέρ» της ανεξαρτησίας από την Ισπανία
 • «Ναι» στην ανεξαρτησία είπε το 80% των Καταλανών σε δημοψήφισμα
  Ακροδεξιοί καίνε τη σημαία της Καταλονίας, ενοχλημένοι από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Απολύτως επιτυχημένο και ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των Καταλανών να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία ήταν το άτυπο δημοψήφισμα που έγινε χθες στην ισπανική επαρχία, παρά την υψηλή αποχή.

Αν και το δημοψήφισμα είχε χαρακτηριστεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας και είχε δοθεί εντολή για την αναστολή του, ο πρόεδρος της Καταλονίας Άρτουρ Μας έχει δώσει το «πράσινο φως» να προχωρήσει η διαδικασία.

Έτσι χθες το πρωί άνοιξαν οι κάλπες προκειμένου οι πολίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: «Επιθυμείτε να γίνει η Καταλονία κράτος και εάν ναι, πρέπει να είναι ανεξάρτητο;». Απάντηση έδωσαν περίπου δυο εκατομμύρια πολίτες, ενώ δικαίωμα συμμετοχής είχαν 5,4 εκατ. ψηφοφόροι από 16 ετών και άνω αλλά και οι κάτοικοι της Καταλονίας για πάνω από τρία χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο 58χρονος συντηρητικός ηγέτης της Καταλονίας, που κινδυνεύει να διωχθεί για «πολιτική ανυπακοή» γιατί επέτρεψε να προχωρήσει το δημοψήφισμα, κατήγγειλε την μυωπία και την αδιαφορία της ισπανικής κυβέρνησης έναντι της επαρχίας.

Ο Μας επιδίωκε να υπάρξει μέγιστη δυνατή συμμετοχή, ώστε να βρεθεί σε θέση ισχύος και να πιέσει την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να δώσει τη συγκατάθεσή της στη διοργάνωση ενός έγκυρου και νομικά δεσμευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση δια των υπουργών της έκανε λόγο για «πράξη προπαγάνδας» που είναι «στείρα και ανώφελη», ενώ υπογραμμίστηκε πως «δεν είχε καμία δημοκρατική εγκυρότητα».