10 Νοέμβριος 2014, 11:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2014, 11:38

«Αλησμόνητος Πάτριος Ποντία Γη» – Σπονδή στους Ποντίους (βίντεο, φωτο)

  • «Αλησμόνητος Πάτριος Ποντία Γη» – Σπονδή στους Ποντίους (βίντεο, φωτο)

Στην Πιερία, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι απόγονοι Ποντίων, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες εκδήλωση μνήμης για τον Πόντο με θεατρικά δρώμενα και τραγούδια με θέμα: «Αλησμόνητος Πάτριος Ποντία Γη». Η εκδήλωση έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης «Εκάβη», από  τον Ιεραποστολικό Σύλλογο «Κυριακή», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Χριστιανών νέων «Λύχνος» της ΟΧΑ «Απολύτρωσις».

Οι διοργανωτές παρουσίασαν το δράμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το 1916 και κράτησε μέχρι το 1923. Το φρικτό αποτέλεσμά της γνωστό: πάνω από 353.000 νεκροί.

Από το δρώμενο αναδείχτηκε η υποχρέωσή μας να τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν, όχι μόνο την 19η Μαΐου που έχει οριστεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά κάθε μέρα, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί και να μεταδοθεί στις νεότερες γενιές η ποντιακή διάλεκτος, η ιστορία και ο πολιτισμός των Ποντίων.

Η θεατρική ομάδα του συνδέσμου «Λύχνος» παρουσίασε τις σκληρές στιγμές που βίωσε ο ποντιακός Ελληνισμός προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους θεατές. Τραγούδια και χοροί από την αλησμόνητη πατρίδα άφησαν το δικό τους στίγμα στη βραδιά περνώντας πολλά μηνύματα στο κοινό, στο οποίο βρίσκονταν και πολλά παιδιά.

Gallery