10 Νοέμβριος 2014, 10:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2014, 10:49

Η Τουρκία θέλει να κάνει… Ίμια και την κυπριακή ΑΟΖ!

  • Η Τουρκία θέλει να κάνει… Ίμια και την κυπριακή ΑΟΖ!

Του Νίκου Ελευθερόγλου

Τη γνωστή τακτική των Ιμίων επιχειρεί να εφαρμόσει και στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία, θέλοντας να την μετατρέψει σε «γκρίζα ζώνη». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα πρότεινε το πάγωμα των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της ώστε να αποχωρήσουν τα τουρκικά πολεμικά και το «Μπαρμπαρός».

Οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν την κίνησή τους ως «συνταγή αποκλιμάκωσης», με μια κίνηση ένθεν και ένθεν, που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα.

Αυτή την πρόταση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και την έθεσε υπόψη και των Ηνωμένων Εθνών η Άγκυρα με στόχο να παγώσει τις έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα έναν νέο γύρο αδειοδότησης.

Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα που (σύμφωνα με τις διαρροές από Τουρκία και κατεχόμενα) είναι να εγκαταστήσει πλατφόρμες.

Τέλος απερρίφθη και από τις δυο πλευρές η πρόταση πέντε σημείων που υπέβαλε κατά τις επαφές του σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ , Έσπεν Άιντε για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό και αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η πρόταση προβλέπει:

  • Να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους για τους υδρογονάνθρακες.
  • Να αποχωρήσει από την περιοχή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».
  • Να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
  • Ο γ.γ. του ΟΗΕ να υποβάλει εκθέσεις προόδου των συνομιλιών.
  • Να επαναληφθεί και η γνωστή διαδικασία των χιαστί επαφών. Με τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα, και του Τουρκοκύπριου νέου διαπραγματευτή Εργκιούν Ολγκούν στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ