24 Μάιος 2013, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:36

Τουρκία: Αυστηρός νόμος για το κάπνισμα και το αλκοόλ

  • Εχθρός με τον Μορφέα το κάπνισμα

Εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς στο κάπνισμα αλλά και στην κατανάλωση αλκοόλ προβλέπει ο νέος νόμος που μόλις χθες ψηφίστηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, 300 ευρώ θα είναι το πρόστιμο και θα αφαιρείται για έξι μήνες το δίπλωμα οδήγησης, αν κατά την αιματολογική εξέταση διαπιστωθεί ότι έχουν ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων ποσότητας αλκοόλ ανά λίτρο αίματος.

Για τους οδηγούς που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο, προβλέπεται επίσης ποινή φυλάκισης 2 ετών. Σε οδηγούς που θα αρνούνται το αλκοτέστ θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 λιρών (850 ευρώ). Ενώ θα αφαιρείται για δύο χρόνια το δίπλωμα.

Θα απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφήμιση αλκοολούχων, ενώ πάνω στα μπουκάλια που περιέχουν αλκοολούχα ποτά εγχώριας παραγωγής ή εισαγωγής θα υπάρχει επιγραφή στην οποία θα αναφέρονται οι βλαβερές συνέπειες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πακέτα από τα τσιγάρα.

Θα λογοκρίνονται στην τηλεόραση οι σκηνές ταινιών και σειρών που μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοόλ.

Θα απαγορεύεται η πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, ενώ θα απαγορεύεται η πώληση σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους περίθαλψης, σε κάθε είδους χώρους εκπαίδευσης, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και στα βενζινάδικα. Θα απαγορεύεται η πώληση αλκοολούχων σε σημεία που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από σχολεία, φροντιστήρια, εστίες και χώρους λατρείας.

Με το νέο νόμο απαγορεύεται το κάπνισμα και στους οδηγούς και επιβάτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, πράγμα που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τα ταξί.

ΑΠΕ-ΑΜΠΕ

Πηγή: zougla.gr