10 Νοέμβριος 2014, 07:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2014, 23:24

Aπειλεί με... ναυμαχία ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΝ

  • Aπειλεί με... ναυμαχία ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΝ

Συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης η Άγκυρα. Μέχρι σήμερα είχαμε την επιθετικότητα μέσω δηλώσεων πολιτικών προσώπων. Τώρα επιστρατεύτηκε το «βαθύ κράτος» της Άγκυρας και ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, ο οποίος δήλωσε ότι έχει εντολές από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε περίπτωση που συναντηθεί με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ της Κύπρου να εφαρμόσει τους κανόνες εμπλοκής που έχουν παραδοθεί στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό!

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ναύαρχος όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο της άσκησης «Γαλάζια Φάλαινα» για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ είπε: «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων κι από εκεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την αναγνώριση της κατάστασης».

Ο Μπουλέντ Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος ‘Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά’ και παράλληλα  παρακολουθούν το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου». Ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση» οι Τούρκοι, ως γνωστόν, αποκαλούν τη μόνη νόμιμη στην Κύπρο, κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».

Νίκος Ελευθερόγλου