24 Μάιος 2013, 08:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:36

Ερώτηση βόμβα του Προκόπη Παυλόπουλου για τις γερμανικές αποζημιώσεις

  • Πρώτο βήμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, για το μείζον θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα οκτακόσια πενήντα βουλεύματα που περιέχουν δικαστικά στοιχεία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής, παραμένουν στα «αζήτητα» του Εφετείου Αθηνών ενώ είναι άγνωστο αν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που χειρίζονται το όλο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, γνωρίζουν την ύπαρξή τους.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ζητεί αντίγραφα των δικογραφιών αυτών να περιέλθουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο έχει επιληφθεί της όλης υπόθεσης μετά και τα σχετικά στοιχεία που συγκέντρωσε και του παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ολόκληρη η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Δικαστικά στοιχεία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής»

1. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συντακτικής πράξης 73/1945, συγκροτήθηκε Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο στην Κεντρική Υπηρεσία του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκλημάτων Πολέμου (1941-1944), συγκείμενο από τους α) Δημήτριο Κιουσόπουλο, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Πρόεδρος), β) Ανδρέα Τούση, Πρόεδρο Πρωτοδικών Αθηνών (Μέλος) και Σπηλ. Παυλόπουλο, Πρωτοδίκη (Μέλος), προκειμένου:

να διενεργήσει τις απαραίτητες ανακριτικές πράξεις κατά των υπευθύνων, που διέπραξαν εγκλήματα κατά του άμαχου Ελληνικού Λαού κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής (1941-44, Βούλγαροι, Ιταλοί, Γερμανοί) και να καταλογισθούν οι δέουσες ποινικές και λοιπές ευθύνες κατά των υπαιτίων.

2. Το ανωτέρω Δικαστικό Συμβούλιο για κάθε σχηματισθείσα δικογραφία (850 συνολικά για όλη την Ελλάδα) εξέδωσε 850 παραπεμπτικά βουλεύματα, προκειμένου να δικασθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον του αρμόδιου Διαρκούς Στρατοδικείου της Χώρας. Τα εκδοθέντα 850 βουλεύματα περιγράφουν με σαφήνεια όχι μόνο τις ποινικές ευθύνες των υπαιτίων. Αλλά και τις επανεχθείσες υπ' αυτών καταστροφές σε κινητά και ακίνητα πράγματα των παθόντων.

3. Μετά τη διάλυση του Ε.Ε.Γ.Ε.Π. οι σχετικές δικογραφίες και τα παραπεμπτικά βουλεύματα παραδόθηκαν, για τα περαιτέρω, στο Εφετείο Αθηνών, όπου φυλάσσονται ως σήμερα τα πρωτότυπά τους.

Υπό τα δεδομένα αυτά:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

1. Τ' αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που χειρίζονται το όλο θέμα των ως άνω πολεμικών αποζημιώσεων, γνωρίζουν την ύπαρξη των δικογραφιών αυτών και τα στοιχεία που εμπεριέχουν;

2. Δεν θα ήταν χρήσιμο αντίγραφα των δικογραφιών αυτών να περιέλθουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο έχει στο μεταξύ επιληφθεί της όλης υπόθεσης;

Αθήνα, 23 Μαΐου 2013
Ο ερωτών Βουλευτής

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Α΄ Αθηνών