9 Νοέμβριος 2014, 13:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2014, 13:11

Οι Αιγυπτιώτες ζητούν από τον Σαμαρά συντάξεις, περίθαλψη και ελληνόφωνη παιδεία

  • Οι Αιγυπτιώτες ζητούν από τον Σαμαρά συντάξεις, περίθαλψη και ελληνόφωνη παιδεία

Τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τις λίγες χιλιάδες των ομογενών που έχουν απομείνει και φυλάνε «Θερμοπύλες» στη Χώρα του Νείλου, έθεσαν στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με κοινό τους υπόμνημα οι πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας, Χρήστος Καβαλής και Γιάννης Σιόκας αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στο μείζον πρόβλημα των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς επίσης σε φορολογικά θέματα και θέματα διαβατηρίων, αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αίγυπτο.

Στη συνάντησή του χθες με εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ιεράς Μονής Σινά, αλλά και με επιχειρηματίες, λίγο μετά την τριμερή που ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, τους είπε:

«Εσείς οι Αιγυπτιώτες, συμβολίζετε, είστε, η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για σας». Δήλωσε μάλιστα και ο ίδιος υπερήφανος που η καταγωγή της μητέρας του είναι από την Αλεξάνδρεια, υποσχόμενος ότι σύντομα θα επισκεφτεί την πόλη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να στηριχτεί η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Απευθυνόμενος προς την ελληνική επιχειρηματική οικογένεια της περιοχής, εξέφρασε τη χαρά του καθώς βλέπει ότι αυτή ενισχύεται με καινούριους επιχειρηματίες και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές εταιρίες της Αιγύπτου πολύ περισσότερα. Στην Αίγυπτο δραστηριοποιούνται περισσότερες από 176 επιχειρήσεις, με επενδεδυμένα πάνω από 4 δισ. δολάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζουν περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες.