9 Νοέμβριος 2014, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2014, 11:18

Στη «Διαύγεια» αύριο η ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε εφορία και ταμεία

  • Στη «Διαύγεια» αύριο η ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε εφορία και ταμεία

Του Νίκου Ελευθερόγλου

Tην απάντησή της στην τρόικα για το θέμα των 100 δόσεων δίνει η κυβέρνηση τη Δευτέρα, μια και αποφασίστηκε να ανέβει αύριο στη «Διαύγεια» η εγκύκλιος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του ζητούσε να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος μια και πλέον η ρύθμιση είναι νόμος του κράτους, και από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης... πυροβολούσαν την κυβέρνηση ώστε να μην αποσύρει τη ρύθμιση.

Ερωτηματικό παραμένει εάν η τελική εγκύκλιος έχει (και ποιες) αλλαγές, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να τα «σπάσει» σε αυτήν την κρίσιμη φάση με τους εταίρους αλλά δεν θέλει και να υποστεί μια ήττα όπως συνέβη με τον ΕΝΦΙΑ.

Η αποστολή της εγκυκλίου στους Οργανισμούς θα βάλει τέλος στην εκκρεμότητα μηνών και η κυβέρνηση ελπίζει να δει να εισρέει στα δημόσια ταμεία μέρος των χρεών που έχει ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ. Η ρύθμιση παρέχει σημαντικές εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, όπως και τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών έως και σε 100 δόσεις. Ταυτοχρόνως η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος με οφειλές προς τα Ταμεία για μέρος της οφειλής.

Χθες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι η ρύθμιση είναι νόμος και θα εφαρμοστεί. Απαντούσε ουσιαστικά σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η τρόικα έχει ζητήσει την απόσυρσή της εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθεί τρύπα 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2015.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της ρύθμισης, ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών με την τρόικα και εφόσον υπάρξουν κάποιες παρατηρήσεις, τις οποίες αποδέχεται η κυβέρνηση, αυτές θα ενσωματωθούν στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή.