9 Νοέμβριος 2014, 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Νοέμβριος 2014, 10:14

Δικαιοσύνη, με εμπρησμούς, ζητούν διαδηλωτές στο Μεξικό

  • Δικαιοσύνη, με εμπρησμούς, ζητούν διαδηλωτές στο Μεξικό
  • Δικαιοσύνη, με εμπρησμούς, ζητούν διαδηλωτές στο Μεξικό

Βέβαιοι για την εμπλοκή της αστυνομίας στους φόνους των 43 φοιτητών στην Ιγκουάλα και εξοργισμένοι με τη γενικότερη στάση των Αρχών, διαδηλωτές συνεχίζουν εδώ και ημέρες να διαμαρτύρονται βιαίως. Χθες επιτέθηκαν στο κυβερνείο της μεξικανικής πολιτείας Γκουερέρο.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Χεσούς Μουρίγιο Καράμ ότι ομολογώντας πως σκότωσαν κάποιους από τους φοιτητές μέλη συμμοριών που είχαν συλληφθεί είπαν ότι τους νεαρούς τους είχε παραδώσει στα χέρια τους η αστυνομία με εντολή να τους εξαφανίσουν.

Οι φοιτητές της Παιδαγωγικής στην Γκουερέρο είχαν εξαφανιστεί το Σεπτέμβριο ενώ συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Ιγκουάλα κατά της πολιτικής διακρίσεων στις προσλήψεις. Υπήρξε ένταση και μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία αγνοείτο η τύχη τους.

Τώρα γίνεται γνωστό ότι τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της αστυνομίας έκαναν συμμορίτες. Τα σώματα πολλών νέων βρέθηκαν τελείως καμένα. Όπως αποκαλύφθηκε από τις ομολογίες, τους είχαν πυρπολήσει βάζοντας ταυτόχρονα φωτιά σε λάστιχα, πλαστικά, ξύλα σε έναν εφιάλτη που διήρκεσε πάνω από 15 ώρες και συγκλόνισε το Μεξικό όταν μαθεύτηκε. Ό,τι έχει απομείνει από τα σώματα δεν έχει ταυτοποιηθεί και έτσι οι 43 θεωρούνται ακόμα αγνοούμενοι.

Το σπίρτο, όμως που άναψε τις τελευταίες ώρες τη σπίθα της αντίδρασης κατά των αρχών, ήταν η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης στους δημοσιογράφους: «Ya me canse». Φτάνει, κουράστηκα, βαρέθηκα.

Το hashtag κάνει έκτοτε το γύρο του κόσμου. Η ατάκα του υπουργού όμως έγινε: «Βαρέθηκα τους διεφθαρμένους πολιτικούς», «Βαρέθηκα να ζω σε ναρκο-κράτος».