7 Νοέμβριος 2014, 19:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2014, 19:14

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

  • Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο, όπου θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα για την κατάσταση που επικρατεί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε όλους να συμβάλουν στη δημιουργία μιας «γέφυρας μόνιμης συνεργασίας» μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη μεγαλύτερη εφημερίδα του αραβικού κόσμου, την Al-Ahram, o Α. Σαμαράς  εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αίγυπτος επανακτά τον διεθνή και περιφερειακό ρόλο της υπό την ηγεσία του προέδρου Αμπντούλ Φατάχ ελ-Σίσι «ο οποίος απέδειξε στον κόσμο ότι αυτός είναι που θα οδηγήσει την Αίγυπτο στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, την πρόοδο και την ανάκαμψη».

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τα κοινά συμφέροντα και τις κοινές επιδιώξεις των τριών χωρών, και αναφερόμενος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είπε ότι διαθέτει μεγάλο πλούτο «που πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει».

Νωρίτερα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα  της εφημερίδας Al-Youm Al-Sabe ότι «η τριμερής σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες συνδέονται με ιστορικούς στενούς δεσμούς και έχουν μεταξύ τους κοινά συμφέροντα για την εκμετάλλευση  του κοινού τους πλούτου».

Εξάλλου, όπως τόνισε, «υπάρχουν ευκαιρίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου και προοπτικές για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Υπάρχουν επίσης προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουν από κοινού προκειμένου να έχουν επιτυχή αποτελέσματα».