9 Νοέμβριος 2014, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2014, 18:51

Οι 30 μέρες που θα κρίνουν το «νέο μνημόνιο»

  • Οι 30 μέρες που θα κρίνουν το «νέο μνημόνιο»

Του Νίκου Ελευθερόγλου

Το μνημόνιο «πέθανε», ζήτω το νέο μνημόνιο. Αυτό το μήνυμα έστειλε το Eurogroup της Πέμπτης κάνοντας πλέον το Μαξίμου να αναζητά τον τρόπο που θα χρυσώσει το χάπι επικοινωνιακά ώστε να μπορέσει να έχει έτοιμο το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών, που φαίνεται να έρχονται πιο κοντά. 

Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα της Συνόδου δεν σκόρπισε χαμόγελα στην Αθήνα, που θεωρούσε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα έβγαινε «λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες τόσο για την άμεση επιστροφή της τρόικας όσο και για την αποδοχή ενός μέρους των ελληνικών θέσεων. Κυριότερος στόχος ήταν η συμφωνία για ένα χαλαρού τύπου νέο μνημόνιο (με επιτήρηση και με κεντρικούς άξονες) στο πλαίσιο της πιστωτικής γραμμής.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ανοικτά μέτωπα δεν πέρασαν· και σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επέστρεψε έχοντας στις αποσκευές του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που φαίνεται ότι έχει «ερωτευτεί» για τα καλά την Ελλάδα και δεν σκοπεύει να πάρει συναινετικό διαζύγιο μαζί της.

Το ελληνικό αίτημα να μην ανοίξει ευρύτερο θέμα αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και να περιοριστούν στην παρούσα φάση οι παρεμβάσεις σε ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων δεν ικανοποίησε τους δανειστές μας, και ιδίως το ΔΝΤ. Το ίδιο ισχύει για την προσπάθεια να μετατεθεί η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο για το 2016 (αντί του 2015). Επιπλέον, «αγκάθια» παραμένουν το δημοσιονομικό κενό της προσεχούς χρονιάς, το οποίο η τρόικα εξακολουθεί να υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, και η αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Και σαν να μην έφταναν αυτά, αντί να πετύχουμε το κούρεμα του χρέους, οι εταίροι μας φαίνονται έτοιμοι να «κουρέψουν» το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και από τα 11,4 δισ. μάλλον πέφτουν σε 8 δισ. μια και τα υπόλοιπα θα οδεύσουν σε συνεταιριστικές τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε στο Eurogroup καταγράφηκε και στις αγορές, επαναφέροντας τον εφιάλτη της αστάθειας και της πολιτικής αβεβαιότητας. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κρατήθηκε στο 8%, και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών χτύπησε πάλι κόκκινο καθώς οι απώλειες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έφτασαν το 5%.

Πάντως από το Μαξίμου επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα είναι μόνο στην αρχή, και προσθέτουν ότι τώρα έχουν μπροστά τους 30 μέρες μέχρι το επόμενο Eurogrοup της 8ης Δεκεμβρίου για να βρουν λύσεις και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Ο Α. Σαμαράς μετά την επιστροφή του από το Κάιρο θα ξεκινήσει νέο κύκλο συναντήσεων με υπουργούς που «χρωστάνε» προαπαιτούμενα.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, πήρε κι εκείνος το μήνυμα για προσγείωση στην πραγματικότητα. Εξάλλου μόνο σύμπτωση δεν είναι ότι ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας ήδη ετοιμάζει τη συνάντησή του με τον νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τις επόμενες μέρες.