7 Νοέμβριος 2014, 17:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2014, 17:02

Στο αρχείο η δικογραφία περί χρηματισμού βουλευτών

  • Πόθεν έσχες: Το πιο πλούσιο ζευγάρι της Βουλής
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν αποδεικνύονται τα καταγγελλόμενα». Με αυτό το αιτιολογικό ο εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών, έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες περί δωροδοκίας βουλευτών προκειμένου να επιτευχθεί με 180 ψήφους η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Η υπόθεση του αποκαλούμενου «κουμπαρά για τους 180» ξεκίνησε από δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κανένας από όσους κλήθηκαν σε κατάθεση δεν έδωσε στοιχεία που να μπορούν να αξιοποιηθούν και να οδηγήσουν την έρευνα σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τέλεση αξιόποινης πράξης.

Επίσης κρίθηκε ότι δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ώστε να στοιχειοθετείται απαγγελία κατηγορίας για τέλεση ή και απόπειρα τέλεσης του αδικήματος δωροδοκίας βουλευτή.

Στο πλαίσιο της έρευνας ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, κάλεσε την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, τους αρχηγούς των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Παπά, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Κλήθηκε επίσης και ο εφοπλιστής Ανδρέας Μαρτίνος καθώς, σύμφωνα με τις υπό διερεύνηση καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, στη δεξίωση που ακολούθησε το γάμο της κόρης του με τον γιο του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγιναν από καλεσμένους του ζευγαριού συζητήσεις περί «κουμπαρά» για βουλευτές ενόψει της προεδρικής εκλογής.