7 Νοέμβριος 2014, 16:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 15:30

«Τα Γλυπτά δεν γυρίζουν», λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

  • «Τα Γλυπτά δεν γυρίζουν», λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου
    Φωτογραφία: αρχείο ΕPA

Μπορεί η νομική ομάδα υπό την Αμάλ Αλαμουντίν να έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα οφείλουν να επιστραφούν ως προϊόν κλοπής, το Βρετανικό Μουσείο εντούτοις εμμένει στην πάγια θέση του ότι τα Γλυπτά δεν επιστρέφονται.

«Θα παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε ο διευθυντής του μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ. Με συνέντευξή του στην London Evening Standard απορρίπτει όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική πλευρά και τονίζει ότι τα Γλυπτά πέρασαν στα χέρια του λόρδου Έλγιν με νόμιμο τρόπο στις αρχές του 19ου αιώνα. 

«Η παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο ήταν για το μέγιστο δημόσιο όφελος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ υποστηρίζει ότι είναι ανοιχτός για συζήτηση με την Ελλάδα, τονίζει ωστόσο ότι αυτό θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες δεν θα προβάλουν το επιχείρημα πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. «Αν συμβεί αυτό οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες. Είναι πραγματικά λυπηρό, διότι αυτά τα Γλυπτά ανήκουν σε όλους. Είναι σημαντικό να μπορεί να τα δει κανείς σε διαφορετικά σημεία», δήλωσε προκλητικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επιμένει στη γραμμή της πρόκλησης δηλώνοντας: «Ένα μεγάλο μέρος από τον μαρμάρινο διάκοσμο του Παρθενώνα δεν υπάρχει πια. Επομένως δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της καλλιτεχνικής οντότητας, πόσο μάλλον να τα επιστρέψουμε στο ερειπωμένο κτίριο από το οποίο προήλθαν».

Εν τω μεταξύ μία φωτογραφία των Γλυπτών που πόσταρε το Βρετανικό Μουσείο στο Instagram προκάλεσε την έντονη αντίδραση των χρηστών.


Ο λογαριασμός του Βρετανικού Μουσείο στο Instagram και μερικά από τα σχόλια των χρηστών

Αρκετοί ήταν εκείνοι που έγραψαν αρνητικά σχόλια μιλώντας για κλοπή και ζητώντας την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Μάλιστα χρησιμοποίησαν και το hastag #BringThemBack (σσ: φέρτε τα πίσω).