22 Μάιος 2013, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:37

Νέα δεδομένα για τη λίστα Λαγκάρντ

  • Η σκυταλοδρομία της "λίστας Λαγκάρντ"

Νέο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας που έχει στα χέρια της η Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά τη λίστα Λαγκάρντ «αδειάζει» τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς  αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη λίστα είχε φτάσει επίσημα στην Ελλάδα και μάλιστα για να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές για φορολογικούς σκοπούς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο, το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ εστάλη από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στην Ελληνική Πρεσβεία και στον πρέσβη Κωνσταντίνο Χαλαστάνη στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010 με το πλέον επίσημο τρόπο και στο πλαίσιο φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας του 1963.

Παράλληλα, στο έγγραφο ρητά αναφέρεται ότι «οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές και να μην χρησιμοποιηθούν για σκοπούς μη φορολογικούς» καταρρίπτοντας έτσι, σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής, ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τη λίστα γιατί είχε περιέλθει στα χέρια του με τρόπο άτυπο.

Εν τω μεταξύ, η προανακριτική επιτροπή αποφάσισε τη Δευτέρα να καλέσει ενώπιον της, πιθανότατα την Πέμπτη, τους πρώην υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση και Φίλιππο Σαχινίδη αλλά και τον δημοσιογράφο Μάκη Κουρή, με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως να ζητά την εξέταση τουλάχιστον 35 ακόμα μαρτύρων.

Την ίδια ώρα, με αναφορά της στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μειμαράκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταλογίζει στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, θεσμική εκτροπή, αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και ευθεία περιφρόνηση του Συντάγματος. Η κ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλει νόθευση των πρακτικών της επιτροπής, ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο περιεχόμενο της ποινικής δικογραφίας και διερεύνησης, με σκοπό τη συσκότιση της αλήθειας και συγκάλυψη ευθυνών.

Πηγή: madata.gr