22 Μάιος 2013, 08:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:37

Ιερώνυμος: Επιστρέφω στην Ελλάδα πιο Έλληνας!

  • Βρισκόμαστε υπό κατοχή

«Επιστρέφω στην Ελλάδα πιο Έλληνας και πιο Ορθόδοξος Χριστιανός, με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη ελπίδα και με τη βεβαιότητα ότι όλες οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν». Την δήλωση αυτή έκανε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις μέχρι τώρα συναντήσεις και επαφές του στην Ομογένεια των ΗΠΑ.

Μετά την επίσκεψή του στον Καθεδρικό Ναό και την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τα μέλη της συνοδείας του, ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής για τη «φροντίδα» του και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την «ευλογία» του στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Για την επίσκεψή του στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου εκτός από νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο λειτουργεί το μοναδικό ελληνικό λύκειο στην Αμερική, ανέφερε ότι «είμαστε συγκινημένοι και ευχαριστημένοι» από το έργο που γίνεται και για το πολιτιστικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από μέρους των μαθητών, με ελληνικά τραγούδια, ελληνικούς χορούς και ελληνικό λόγο.

Αναφερόμενος γενικότερα στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ (σε Βοστόνη και Νέα Υόρκη), ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε: «Οι εντυπώσεις είναι πάρα πολλές, αλλά θα ήθελα να τις συνοψίσω στα τραγούδια και στους χορούς. Ακούγοντας τα τραγούδια και βλέποντας τους χορούς και τα πρόσωπα των παιδιών, είπα ότι αυτό είναι που θα ζει πάντοτε κι αυτό είναι η ψυχή της Ελλάδας».

Καταλήγοντας, επισήμανε: «Όσο υπάρχει Εκκλησία και γύρω από την Εκκλησία είναι συσπειρωμένοι οι ομογενείς, δεν πρέπει να φοβόμαστε για το μέλλον. Αν αφήσουμε όμως αυτό τον χώρο μόνο του, τα προβλήματα θα παρουσιαστούν. Όσον λοιπόν είμαστε ενωμένοι και παλεύουμε και είμαστε μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, το μέλλον θα είναι καλύτερο».

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε ότι «είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την παρουσία του Μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου», υπογραμμίζοντας ότι «η επίσκεψή του είναι ένας συνεχής ανανεούμενος σταθμός αισιοδοξίας, ελπίδας και ποιότητας».
Συνεδρίαση της ομογένειας για βοήθεια προς την Κύπρο

Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου με τριάντα έξη εκπροσώπους της οργανωμένης Ομογένειας με θέμα την στήριξη του Κυπριακού λαού.

Οι ομογενείς εκπρόσωποι καταδίκασαν τον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς οικονομικές δυνάμεις επέβαλαν αυτά τα οικονομικά μέτρα που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο επιβιώσεως εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων στην Κύπρο.

Με το τέλος της συνάντησης επισημάνθηκε η ανάγκη συμπαραστάσεως είτε σε κάλυψη άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών (τρόφιμα, φάρμακα, κτλ), είτε σε καθαρά οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αναπτυξιακά προγράμματα στους τομείς τεχνολογίας, γεωργίας και επενδύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ