21 Μάιος 2013, 17:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2014, 14:49

Γενοκτονία Ποντίων: Ο ιερός σκοπός που ξανάσμιξε την Εθνική του 2004

  • Η Εθνική του 2004 παίζει για την γενοκτονία των Ποντίων

Σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο γήπεδο της Καλαμαριάς, στη μνήμη των Ποντίων που χάθηκαν κατά την γενοκτονία του 1919 και διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος την Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 , η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του 2004 με παίκτες βετεράνους πλέον, αντιμετώπισε και νίκησε με 5-0 την ομάδα των Επιλέκτων Ποντίων ποδοσφαιριστών, παρουσία 1000 περίπου θεατών.

Τα δύο πρώτα γκολ σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, το τρίτο ο Βασίλης Τσιάρτας και στο δεύτερο ημίχρονο στο 60', ο Ζήσης Βρύζας έκανε το 4-0 για να κλείσει το σκορ στο 5-0 ο Βασίλης Λάκης. Ο αγώνας παρουσίασε ενδιαφέρον αν και η αγωνιστική υπεροχή ήταν μονόπλευρη και πολλοί παλαίμαχοι πιστοποίησαν την καλή αγωνιστική τους κατάσταση.

Ηταν η πρώτη φορά που τα αστέρια της Πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004 συναντήθηκαν και πάλι για μια ποδοσφαιρική παρουσία μετά τον μεγάλο εκείνο άθλο τους και ενόσω έχουν γίνει πλέον βετεράνοι του ποδοσφαίρου. Ο Θόδωρος Ζαγοράκης, ο Ζήσης Βρύζας, ο Βασίλης Τσάρτας, ο Τραϊανός Δέλλας, ο Βασίλης Λάκης, ο Αντώνης Νικοπολίδης και τα υπόλοιπα παιδιά της εθνικής Ελλάδος του 2004 βρέθηκαν και πάλι στο γήπεδο, υπό τις οδηγίες του Γιάννη Τοπαλίδη για έναν ιερό σκοπό.

Η ομάδα των Ποντίων Επιλέκτων μάλιστα, φορούσε αντίγραφο της στολής που φορούσαν και οι αθλητές του Κολεγίου της Μερτζιφούντας στην Αμάσεια του Πόντου, με το γράμμα Π στο μπροστινό τους μέρος, οι οποίοι το 1921 θυσιάστηκαν λόγω της καταγωγής τους.

Ακόμα, πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα έπαιξαν και χόρεψαν Ποντιακούς χορούς τιμώντας τη σημερινή ημέρα.
 
Μικτή Ποντίων: Σιαμίδης, Δημητριάδης, Καρανταϊδης, Μαυρογενίδης, Παπαδόπουλος Ν., Φυτανίδης, Κωφίδης, Παπαδόπουλος Γ., Κωνσταντινίδης, Ζελελίδης, Τσολερίδης.

Εθνική 2004: Νικοπολίδης, Καψής, Δέλλας, Γκούμας, Φύσσας, Γεωργιάδης, Μπασινάς, Παπαδόπουλος Δ., Τσάρτας, Νικολαϊδης, Ζαγοράκης. Στο ημίωρο της αναμέτρησης την θέση του Νικοπολίδη πήρε ο Χαλκιάς.

cityzentv.gr