21 Μάιος 2013, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:37

Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Οκλαχόμα

  • Φονικός ανεμοστρόβιλος έπληξε τη Νέα Ζηλανδία

Αναθεωρήθηκε ο αριθμός των νεκρών που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλου που έπληξε τη Δευτέρα το απόγευμα προάστιο της Οκλαχόμα. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι 91 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ωστόσο σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, σκοτώθηκαν 24 άτομα.

Ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε ολοσχερώς τουλάχιστον δύο σχολεία και εκατοντάδες σπίτια, μετάδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι KFOR-TV.

Σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ εκτιμάται ότι μαθητές έχουν παγιδευτεί στα ερείπια ενός σχολείου που κατέρρευσε.

Τουλάχιστον 45 από τους 230 τραυματίες είναι επίσης παιδιά, σύμφωνα με τα νοσοκομεία της περιοχής.

Πρόκειται για τον φονικότερο ανεμοστρόβιλο που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που σκοτώθηκαν 161 άνθρωποι από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Τζόπλιν του Μισούρι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε την Οκλαχόμα "σε κατάσταση μέγιστης καταστροφής" και διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο αναζητώντας τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που ισοπεδώθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο--κυρίως στα χαλάσματα του Δημοτικού Σχολείου Plaza Towers, όπου εκφράζονται φόβοι ότι έχουν εγκλωβιστεί 24 μαθητές.

Η πόλη Μουρ, με πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκους, έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές. Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι ένα ακόμη δημοτικό σχολείο και ένα νοσοκομείο. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το Ιατρικό Κέντρο της Μουρ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) επέβαλε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επιτρέποντας μόνο τις πτήσεις των αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από αίτημα της τοπικής αστυνομίας που επιθυμεί την απρόσκοπτη αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια των κτιρίων.

Η Οκλαχόμα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά, ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων ενεργοποίησε ομάδες της για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης και να συντονίσουν τις διάφορες υπηρεσίες που μετέχουν στην επιχείρηση.