21 Μάιος 2013, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:37

Οι Πόντιοι τήρησαν το ταφικό έθιμο στα Σούρμενα

  • 24 Ιουν 2013: Ταφικό Έθιμο στο Θρυλόριο Κομοτηνής

Οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, αναβίωσαν για 91η φορά το ταφικό έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο. Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της.

Με απέραντο σεβασμό στην μακροχρόνια ιστορική παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, οι Πόντιοι των Σουρμένων, της Νότιας Αθήνας, και πολλών άλλων περιοχών από όλη την Ελλάδα, εόρτασαν τα 91 χρόνια Ταφικό Έθμο στα Σούρμενα του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.

Ένα έθιμο που οι ξεριζωμένοι Έλληνες Πόντιοι, έφεραν μαζί τους το 1922, από την χαμένη, αλλά ποτέ ξεχασμένη πατρίδα τους, τον Έύξεινο Πόντο.

Ένα έθιμο που σμίγει στην κυριολεξία τους ζωντανούς με τους νεκρούς!

Επί 4 μέρες, από τις 8 έως τις 12 Μαίου, πλήθος πανηγυρικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στο Ελληνικό, στο πλαίσιο του Παμποντιακού Πανοϋρ 2013.

Το πρωί της Κυριακής 12 Μαίου, πραγματοποιήθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλου.

Aκολούθησε λιτανευτική Πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων και η Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων προσφιλών προσώπων, το "Ταφικό Έθιμο"

Με πληροφορίες από το epikoinonia-arg.gr