6 Νοέμβριος 2014, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2014, 11:20

Στο Eurogroup η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

  • Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup – Ποια τα καυτά μέτωπα
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για την Ελλάδα μετά την έξοδό της από το μνημόνιο ξεκινά επισήμως σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο τραπέζι θα βρεθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως η μορφή της επιτήρησης και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση. Πρόθεσή μας είναι «να ολοκληρώσουμε αυτήν τη φάση και να περάσουμε στη νέα, μετά το μνημόνιο και την τρόικα, με όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών.

Την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σημειώνοντας πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.

Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ;

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, τόνισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup τού διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία πως αυτές παραποιήθηκαν και ότι ο ίδιος με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Γ. Χαρδούβελης είπε πως η κυβέρνηση αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας έως και ενός έτους, περιορισμένης εποπτείας από την τρόικα, αφότου βγει από το μνημόνιο περί τα τέλη του χρόνου, χωρίς τη σημερινή «μικροδιαχείριση» από μέρους των πιστωτών της χώρας.