6 Νοέμβριος 2014, 11:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Νοέμβριος 2014, 11:05

Άνοιγμα Ομπάμα προς Ρεπουμπλικανούς μετά την πολιτική ήττα

  • Άνοιγμα Ομπάμα προς Ρεπουμπλικανούς μετά την πολιτική ήττα

Με μία συντριβή στις ενδιάμεσες εκλογές την οποία οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ έβλεπαν να έρχεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν φαντάζονταν πως θα αφορούσε και τα δυο σώματα του Κογκρέσου, είναι πλέον αντιμέτωπος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οπότε το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να εκφράσει την επιθυμία του να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς που ελέγχουν τόσο τη Γερουσία όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και το έκανε.

Μιλώντας χθες το βράδυ επί 90 λεπτά, είπε ότι η κυβέρνηση πήρε το ηχηρό μήνυμα της εκλογικής αναμέτρησης και των τελευταίων εκλογών και θα ενεργήσει. «Ανυπομονώ να δουλέψω με το νέο Κογκρέσο για να έχουμε δυο παραγωγικά χρόνια» είπε ο Ομπάμα σχολιάζοντας ότι «οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν μια καλή βραδιά» αφού κέρδισαν τουλάχιστον 52 έδρες από τις 100 της Γερουσίας.

«Δεν είμαστε απλά μια συλλογή μπλε και κόκκινων πολιτειών, είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε ακόμα ο Ομπάμα, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει από εδώ και πέρα μια ελάχιστη συνεργασία μεταξύ των σωμάτων που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι και του ίδιου. Εξάλλου «υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γίνουν και που δεν μπορούν να περιμένουν για άλλα δύο ή τέσσερα χρόνια» είπε ο Ομπάμα. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο να δώσει εκ νέου το πράσινο φως για χρήση βίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Παρά τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Ομπάμα, διακριτικά προειδοποίησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εκδώσει διατάγματα προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, που εγκρίθηκε στη Γερουσία αλλά πάγωσε από τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχετικά με τα προεδρικά διατάγματα, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ ο οποίος μάλλον θα αναλάβει επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία τον προσεχή Ιανουάριο, έκανε λόγο για «κόκκινο πανί».