5 Νοέμβριος 2014, 21:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2014, 22:01

Forbes: Ο Πούτιν, η ισχυρότερη προσωπικότητα στον κόσμο

  • Forbes: Ο Πούτιν, η ισχυρότερη προσωπικότητα στον κόσμο

Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε το περιοδικό Forbes στο διεθνές αναγνωστικό κοινό του. Για πρώτη φορά στον ετήσιο κατάλογο των «πιο ισχυρών προσωπικοτήτων του κόσμου» έχει συμπεριλάβει ένα από τα πλέον μισητά πρόσωπα αυτή την εποχή, τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αν και στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας δεύτερο τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, η παρουσία του Ιρακινού τζιχαντιστή, του επικηρυγμένου για 10 εκατ. δολάρια, έχει κλέψει την προσοχή έστω κι αν βρίσκεται στην 54η θέση.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και στην τέταρτη ο πάπας Φραγκίσκος, ενώ πέμπτη- και πρώτη γυναίκα- είναι η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Στους 12 νεοεισερχόμενους στον κατάλογο για το 2014 βρίσκονται ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (15ος) και ο πλουσιότερος Κινέζος, ο ιδρυτής του ιστοτόπου ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Τζακ Μα (30ός).

Από τους 100 ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου, οι 26 είναι Αμερικανοί και οι 19 προέρχονται από χώρες της Ασίας.

Εκτός από την Άγγελα Μέρκελ, στη λίστα περιλαμβάνονται άλλες οκτώ γυναίκες μεταξύ των οποίων και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ που βρίσκεται στην 33η θέση.