5 Νοέμβριος 2014, 21:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2014, 21:25

Κρίσιμη συνέντευξη-απολογισμό δίνει ο Φρανσουά Ολάντ

  • Κρίσιμη συνέντευξη-απολογισμό δίνει ο Φρανσουά Ολάντ

Ακόμα ένα μετέωρο βήμα κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μόνο που αυτό είναι υποχρεωτικό. Πρόκειται για τη συνέντευξη-απολογισμό του έργου που έχει κάνει στα μέσα της θητείας του, αλλά και για την παρουσίαση των σχεδίων που έχει για το υπόλοιπο μισό της.

Μια συνέντευξη που εάν μπορούσε ο Φρανσουά Ολάντ θα την απέφευγε. Όμως είθισται ο πρόεδρος της Γαλλίας να προβαίνει σε απολογισμό στα 2,5 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του. Έτσι υποχωρώντας στις πιέσεις των συνεργατών του ο Ολάντ θα μιλήσει στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας παρουσία τριών δημοσιογράφων αλλά και τη συμμετοχή πολιτών, οι οποίοι θα υποβάλλουν ζωντανά ερωτήσεις.

Ο λόγος που ο Γάλλος πρόεδρος επιλέγει αυτή τη νέα μορφή απολογισμού είναι επειδή ο λαός τον αγνοεί και κάπως έτσι θα αναγκαστεί να τον προσέξει.

«Οι Γάλλοι πλέον τον αγνοούν, δεν τον ακούει κανείς» σημειώνει ο Μπρις Τεντουριέ, πολιτικός επιστήμονας και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων IPSOS. «Η βασική πρόκληση για τον Φρανσουά Ολάντ, πάνω και από την (ανάκτηση της) αξιοπιστίας (του) σήμερα» προσθέτει, «είναι να πετύχει να ακουστεί, να κινήσει το ενδιαφέρον των Γάλλων ώστε να προσέξουν τι λέει, να θεωρήσουν ότι έχει κάτι να τους πει».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το «ιστορικό χάσμα» που έχει δημιουργηθεί πλέον, ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον γαλλικό λαό. Σχεδόν ομόφωνα οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν «πλήρως αποτυχημένο» το έως τώρα έργο του.

Η αυριανή εμφάνιση του Ολάντ, που χαρακτηρίζεται από πολλούς η «τελευταία ευκαιρία επανασύνδεσης με τον λαό», προβλέπεται να διαρκέσει μιάμιση ώρα. Πέρα από τους δύο πολιτικούς ρεπόρτερ που προέρχονται από το τηλεοπτικό κανάλι TF1 (Ζιλ Μπουλό) και το ραδιόφωνο RTL (Ιβ Καλβί) θα συμμετάσχει κι ένας τρίτος δημοσιογράφος.

Πρόκειται για τον Τιερί Ντεμεζιέρ, που είναι γνωστός για τις συνεντεύξεις του επί προσωπικού—και αναμένεται γενικώς πως θα δώσει επιτέλους την ευκαιρία στον Ολάντ να μιλήσει για τον εαυτό του, αποκαθιστώντας πιθανόν μέρος της ζημιάς που του έχει προκαλέσει το βιβλίο της πρώην συντρόφου του Βαλερί Τριερβελέρ.