5 Νοέμβριος 2014, 19:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2014, 19:28

Παραπομπή Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ προτείνει ο εισαγγελέας

  • Παραπομπή Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ προτείνει ο εισαγγελέας
    Ο Γιάννης Διώτης κατά την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στο σκαμνί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ επιθυμεί να καθίσει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη ο εισαγγελέας Μανώλης Δράκος. Με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ζητά να παραπεμφθεί σε δίκη για το αδίκημα της απιστίας αναφορικά με τους χειρισμούς του. Αντίθετα, θεωρεί ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου.

Ο Μανώλης Δράκος καταλογίζει στον άλλοτε συνάδελφό του ότι δεν αξιοποίησε τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ με τους περίπου 2.000 καταθέτες στην τράπεζα HSBC, ώστε να αντληθούν στοιχεία για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

«Η επίμαχη λίστα ήταν παράνομο υλικό και επομένως δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο για οποιαδήποτε έρευνα», είναι η υπερασπιστική γραμμή Διώτη.

Για τον Γιάννη Καπελέρη, προκάτοχο του Γιάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ, ο εισαγγελέας ζητά από τους εφέτες να μην τον παραπέμψουν σε δίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μανώλης Δράκος δέχεται τους ισχυρισμούς του δεύτερου κατηγορούμενου ότι δεν έλαβε ποτέ επισήμως από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ηλεκτρονικό αρχείο με την λίστα των καταθετών. «Πλην κάποιων ονομάτων για να φτιάξω το φορολογικό τους προφίλ. Και επίσης δεν έλαβα ουδέποτε επίσημη εντολή για περαιτέρω έλεγχο», φέρεται να ισχυρίζεται ο Γιάννης Καπελέρης.

Την τελική απόφαση για την παραπομπή ή όχι των δύο κατηγορουμένων θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα που θα εκδώσει το επόμενο διάστημα.