5 Νοέμβριος 2014, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2014, 18:55

Να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ζητεί ο Ισραηλινός ΥπΕξ

  • Να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ζητεί ο Ισραηλινός ΥπΕξ

Όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκτορ Λίμπερμαν, μετά από συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Χαρακτηρίζοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί άσκοπη, με την επισήμανση πως ήδη υπάρχει αρκετή στη Μέση Ανατολή, ο Α. Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα μέχρι τον επόμενο χρόνο να έχει καταρτιστεί στρατηγική σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε ότι με τον Α. Λίμπερμαν ανέλυσαν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στον τομέα της ασφάλειας. Συζητήθηκαν, επίσης, είπε, οι προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να διευρύνουν τον διμερή διάλογο και σε άλλα πεδία, να εγκαινιάσουν μια πιο στενή συνεργασία και να βρίσκονται σε συντονισμό σε διεθνή φόρα και σε διεθνείς οργανισμούς.