5 Νοέμβριος 2014, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2014, 18:45

Βενιζέλος: «Περνάμε σε νέα φάση μετά το Μνημόνιο, μετά την τρόικα»

  • Βενιζέλος: «Περνάμε σε νέα φάση μετά το Μνημόνιο, μετά την τρόικα»
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλάει με δημοσιογράφους κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διεξοδική συζήτηση ενόψει του αυριανού Eurogroup είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο παρουσία και του υπουργού Οικονομικών. «Η αυριανή συνεδρίαση έχει καθοριστική σημασία για τη σκληρή και πολύ λεπτή διαπραγμάτευση προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση και να περάσουμε στην επόμενη μετά το Μνημόνιο, μετά την τρόικα», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, πάρα πολύ ακριβείς, να μην υπονομεύσουμε τις προσπάθειες μας με μια νευρική εσωτερική συζήτηση».

Ερωτηθείς δε για τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος ο Ε. Βενιζέλος τις απέδωσε σε «παρεξήγηση» που δημιουργήθηκε επικοινωνιακά. «Δεν αναφέρθηκε σε παράταση αλλά στη νέα φάση που θα μπει η χώρα μετά το τρέχον πρόγραμμα», απάντησε λέγοντας ότι με τον Ντάισελμπλουμ επικοινώνησε ο υπουργός Οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις.

Βενιζέλος: «Το κλίμα στην χώρα δεν είναι το καλύτερο για μια διαπραγμάτευση εθνικού χαρακτήρα».

«Επαρκεί ο χρόνος έως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου για να έχουμε απαντήσεις για την επόμενη φάση και το χρέος;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Ε. Βενιζέλο. «Προφανώς», ήταν η απάντηση. Ωστόσο σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να… καρφώσει την αντιπολίτευση. «Υπάρχει μια δυσκολία, η έλλειψη συναίνεσης, η μικρότητα, ο κομματισμός, οι υστεροβουλίες», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τα κόμματα να συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα και στη διαρκή επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων την Τρίτη, αντί να ζητούν τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά θέματα.

«Δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εθνικό θέμα που καλούμαστε να λάβουμε», είπε.

Ερωτηθείς δε αν υπάρχει άλλη ατζέντα για την οποία θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι αν πρόκειται για θέματα οικονομίας «αυτά λέγονται δημόσια».