20 Μάιος 2013, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2014, 16:21

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονιας των Ποντίων με δύο ηχηρά μηνύματα!

  • Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονιας των Ποντίων με δύο ηχηρά μηνύματα!

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονιας των Ποντίων με δύο ηχηρά μηνύματα!

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου. Ενός τμήματος του ελληνισμού που παρά τις φοβερές κακουχίες, τις βιαιότητες, τον ξεριζωμό που υπέστη, κράτησε βαθιά στην ψυχή του το πάθος για την ελευθερία, την πίστη και την πατρίδα. Σε ολόκληρη την Ελλάδα έγιναν εκδηλώσεις μνήμης με πρωτοβουλία ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων.

H Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όπως κάθε χρόνο, διοργάνωσε δύο πανελλαδικές συγκεντρώσεις χθες, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη η τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας με ομιλητή τον στρατηγό εν αποστρατεία και συγγραφέα Φραγκούλη Φράγκο. Την ίδια μέρα και ώρα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στην πλατεία Συντάγματος τελετή μνήμης με ομιλητή τον Αμερικανό πολιτικό, σερίφη της κομητείας Μίντλσεξ Μασαχουσέτης Πίτερ Κουτουντζιάν (Peter J. Koutoujian), αρμενικής καταγωγής.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρέλαση μελών ποντιακών σωματείων, με μεγάλη συμμετοχή μικρών παιδιών, συνεχιστών της ένδοξης ιστορίας των Ποντίων. Με τις συγκεντρώσεις εστάλησαν τα εξής μηνύματα: πρώτον, στην ελληνική πολιτεία να ηγηθεί του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και δεύτερον, να ζητήσει αυτή από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν «να πει μια λέξη, τη λέξη “συγγνώμη” στον ποντιακό ελληνισμό μιμούμενος τον τέως Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ που ζήτησε συγγνώμη από τον εβραϊκό λαό για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων».