20 Μάιος 2013, 13:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:38

Εκδήλωση τιμής και μνήμης από την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών

  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης από την Εύξεινο Λέσχη Αχαρνών

Με τη δέουσα συγκίνηση και τον προσήκοντα σεβασμό πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης της Εύξεινης Λέσχης Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» για τη γενοκτονία των Ποντίων, τη δεύτερη μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, με 350 χιλιάδες θύματα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στην προτομή του «Καπετάν Ευκλείδη», με τον ιερέα που την πραγματοποίησε να συγκινεί με τον λόγο του και τις αλήθειες που εξέφρασε. «Για μας του Ποντίους της τέταρτης γενιάς αυτές οι μέρες είναι σημαντικές. Μέσα από τους συνεχείς διωγμούς και τις εκτελέσεις βλέπουμε όπου υπήρχε και υπάρχει ελληνισμός πρέπει να εξαφανιστεί. Η ελπίδα για να μη συμβεί κάτι τέτοιο είναι οι Ποντιακοί Σύλλογοι, η Εκκλησία και το συνεχώς αναπτυσσόμενο ενδιαφέρον της νεολαίας να ανακαλύψει τις ρίζες της" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξίσου συγκινητικός, πλέριος και αληθινός, ήταν και ο πανηγυρικός της ημέρας που εκφώνησε μέλος του χορευτικού τμήματος του συλλόγου Γιώργος Τσιλικίδης. Μ΄ένα κείμενο που η γλώσσα έρεε και το οποιοδήποτε κόμπιασμα οφειλόταν στην έντονη φόρτιση ο Γιώργος Τσιλικίδης έκανε τους παρευρισκόμενους να αναλογιστούν και να προβληματιστούν.

Αμέσως μετά ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και η ομιλία του αντιπροέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κωνσταντίνου Αλεξανδρίδη ο οποίος χρησιμοποίησε αιχμηρή γλώσσα για τη δύσκολη και απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Πόντιοι που γι άλλη μια φορά τελούν "υπό διωγμό",οικονομικής φύσεως.

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Ο τελευταίος χορός» του συγγραφέα και δημοσιογράφου Φίλωνος Κτενίδη, από την Θεατρική σκηνή του Καλλιτεχνικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Άνω Λιοσίων – Φυλής «Η Τραπεζούντα» και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ολονυκτία με τα μέλη του συλλόγου να παρακολουθούν σχετικά, με τη μέρα, ντοκιμαντέρ και με αναμμένα λευκά κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Γράφει η Άννα Χοχλάκη 

Πηγή: doxthi.gr