20 Μαΐου 2013, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτωβρίου 2014, 16:24

Πάτρα: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

  • Πάτρα: Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων

Οι εκδηλώσεις μνήμης του Φάρου Ποντίων, για την 94η επέτειο γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαΐου 2013, με την κεντρική εκδήλωση στην πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (Ελευθερίου Βενιζέλου και Ακρωτηρίου), ενώ προηγήθηκε πορεία μνήμης, που ξεκίνησε από την Εστία του Φάρου Ποντίων και κατέληξε στην πλατεία.

Εκεί ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χαρακτηρίζοντας την ημέρα, επέτειο μνήμης και στοχασμού και ευκαιρία για απόδοση τιμής, στην ίδια την ιστορική αλήθεια της εθνοκάθαρσης, 350.000 Ελλήνων του Πόντου.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Δημαρά έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι,

Η Ημέρα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι επέτειος μνήμης, και στοχασμού. Είναι ημέρα απόδοσης τιμής, όχι μόνο στα χιλιάδες θύματα, αλλά και στην ίδια την ιστορική αλήθεια.

350.000 Έλληνες γνώρισαν μια από τις πλέον απάνθρωπες επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης, όλων των εποχών.

Αυτό και μόνο επιτάσσει το ιστορικό χρέος να αποκατασταθεί πλήρως η αλήθεια και να λάβει η γενοκτονία των Ποντίων τη θέση της δίπλα στα μεγάλα εγκλήματα του 20ου αιώνα: Την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεότουρκους και την γενοκτονία των Εβραίων από τους Γερμανούς.

Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων είναι παράλληλα μια αφορμή να τιμήσουμε και όλους όσοι ήρθαν ξεριζωμένοι στην Ελλάδα και έγιναν σε λίγα χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό πάνω στο οποίο χτίσθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Εμείς εδώ στην Αχαΐα, έχουμε την δική μας πολύτιμη εμπειρία από την περιπέτεια ενσωμάτωσης των Ποντίων στην τοπική κοινωνία, τον Απιδεώνα, το μοναδικό Ποντιακό χωριό στον Νομό, στο οποίο βρήκαν καταφύγιο οι Πόντιοι, και έχτισαν ένα νέο κεφάλαιο ζωής πάνω στα χαλάσματα, μένοντας προσηλωμένοι στον πολιτισμό, τα ιδανικά και τις παραδόσεις τους, χωρίς να ξεχνούν το χρέος τους να θεμελιώσουν, το όραμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Μιας αναγνώρισης που ήρθε επίσημα στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, από την Βουλή των Ελλήνων για να δικαιώσει τον ποντιακό ελληνισμό και να συνδέσει τον σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

Ας κρατήσουμε αυτό το παράδειγμα δύναμης και ελπίδας για τις νέες μάχες που δίνει η χώρα μας, για τις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Πηγή: thebest.gr