20 Μάιος 2013, 09:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για φορολογικές δηλώσεις

  • Οδηγίες ΑΑΔΕ για τους ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις

Εντός της τρέχουσας εβδομάδος αναμένεται να ανοίξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή έως και τις 30 Ιουνίου των δηλώσεων από περίπου 6 εκατ. φορολογούμενους.

Το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης Ε1 απαιτεί πλήρη καταγραφή όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2012, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα υποβάλλουν δηλώσεις «προκάτ».

Δικαιολογητικά και οδηγίες για τις φορολογικές δηλώσεις 2013.

Όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ιδιότητας, ανεξάρτητα από το αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί ή συνταξιούχοι, οφείλουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 30 Ιουνίου. Επίσης, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, δεν παίζει κανέναν ρόλο το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου. Όλοι, έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η βασικότερη αλλαγή στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η προσθήκη κωδικού στον οποίο θα δηλώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης. Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε διότι αποτελεί φόρο που παρακρατήθηκε και το ποσό που θα αναγράψετε θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε. Η δεύτερη βασική αλλαγή είναι η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων ανεξάρτητα αν έχουν φορολογηθεί στην πηγή τους, αν απαλλάσσονται της φορολογίας ή όχι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλώσουμε και τους τόκους των καταθέσεων.

Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εισόδημα ή όχι. Με τους 18άρηδες θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν προσέξουν το ζήτημα των αποδείξεων. Επειδή υπάρχει ελάχιστο τεκμήριο 3000 ευρώ, θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις ύψους 750 ευρώ τουλάχιστον διαφορετικά θα πληρώσουν πρόστιμο 75 ευρώ για το τίποτα. Το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει με νόμο αυτή τη παγίδα για τους νέους, ωστόσο, δεν έχει κατατεθεί ακόμη κάτι σχετικό.

Πρέπει να εμφανίσουμε κανονικά στη δήλωσή μας αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός μας από το 1ο ευρώ διαφορετικά θα πληρώσουμε πρόστιμο με συντελεστή 10% επί της αξίας των αποδείξεων που δεν θα εμφανίσουμε. Τις αποδείξεις τις κρατάμε στο σπίτι και τις εμφανίζουμε μόνο αν ζητηθούν.

Δείτε το εγχειρίδιο οδηγιών, με όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και ποιες δαπάνες αναλυτικά εκπίπτουν, πατώντας εδώ.