Τασούλας: «Για την Αμφίπολη ενδιαφέρονται ιδιώτες χορηγοί»

  • Τασούλας: «Για την Αμφίπολη ενδιαφέρονται ιδιώτες χορηγοί»
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αφορμή την Αμφίπολη και το μεγάλο ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η ανασκαφή, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακαλύπτει την… πυρίτιδα! Γιατί μπορεί εδώ και χρόνια η πολιτιστική χορηγία να είναι κάτι πολύ συνηθισμένο για τα μουσεία του εξωτερικού, στην Ελλάδα όμως η νομοθεσία παραμένει χρόνια πίσω.

«Κοιτάμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη χορηγία, ο οποίος χρειάζεται εκσυγχρονισμό και λαμβάνουμε πολλά μηνύματα γι’ αυτό», ανέφερε ο Κώστας Τασούλας μιλώντας στον Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM. Σύμφωνα με τον υπουργό, πολλοί ιδιώτες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να γίνουν χορηγοί στην Αμφίπολη ενώ «υπάρχουν και ιδιωτικά σωματεία στο πλάι μας, σε πολλές περιπτώσεις».

Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Τασούλας αποκάλυψε ότι πριν από μία εβδομάδα στη βρετανική πρεσβεία έγινε σύσκεψη με στελέχη μεγάλων βρετανικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων που είναι αρμόδια για την ανεύρεση ιδιωτικών πόρων. «Ενημέρωσαν τα δικά μας στελέχη και αυτό το υπόδειγμα είναι κάτι που μελετάμε να φέρουμε και στη δική μας πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

Σε βάθος 25 μέτρων οι ανασκαφές

Χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για την Αμφίπολη, ο Κώστας Τασούλας είπε ότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων αφού η διάμετρος είναι εκατοντάδες μέτρα.

«Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος. Από εκεί και πέρα ο υπόλοιπος Τύμβος δεν έχει εξερευνηθεί αλλά θα έχουμε μια συνολική εικόνα όλων των χώρων», είπε και συμπλήρωσε: «Πριν το μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος τα είχε προεξοφλήσει όλα αυτά; Συνεπώς, μην προεξοφλούμε τίποτε».

Αναφερόμενος και στις έρευνες που γίνονται στα Αντικύθηρα, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι αυτές θα συνεχιστούν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.